Skola

Återinför undervisningen i kristendom

Nu under jul- och nyårshelgen går många människor i vårt land i kyrkan för att delta i det traditionella firandet av Kristi födelse. Kyrkorna är alltid fint utsmyckade under julen. Prästen och kantorn har ofta vid denna tid också hjälp av skönsjungande kyrkokörer.

Jag uppskattar mycket att jag inte har glömt någon julpsalm sedan skoltiden och konfirmationen. Det gör gudstjänsterna givetvis ännu mer intressanta.

Jag tänker i detta sammanhang med glädje tillbaka på den tid vi hade kristendomsundervisning, framförallt i mellanstadiet. 

Vi elever fick minst en gång i månaden en psalmvers i läxa. Den skulle dessutom läras utantill. Vi fick också god kunskap om Bibeln och insikt i biblisk historia.

Det var verkligen inte en dans på rosor för elever i åldrarna 9 - 12 år. Vi fick kämpa hårt med de svåra texterna. Ett par år senare kom konfirmationen.

Det blev i princip bara en upprepning och repetition av skolans kristendomsundervisning. I de flesta fall kände vi redan till bibelhistorien och de flesta psalmerna. 

Det var tufft, men jag skulle ändå aldrig vilja avstå från denna suveräna och avancerade kristendomsundervisning i skolan och under konfirmationen.

Det tillhör dessutom allmänbildningen, anser jag. Vi lärde oss mycket som jag fortfarande har god nytta av än idag. Varför inte trots allt försöka återinföra kristendomsundervisning i våra skolor och under konfirmationen?

En yngre släkting nämnde nyligen: ”Egentligen vet vi i den yngre generationen inte riktigt varför vi firar jul, påsk, pingst och andra kyrkohögtider.

Det är bara fridagar för oss. Jo, och förstås julklappar till jul och presenter vid konfirmationen”.

Mitt svar blev: ”Er generation har aldrig haft någon meningsfull kristendomsundervisning i skolan. Religionsundervisningen idag  är något helt annat, påstår jag. Däremot vet jag inte vilket år kristendomsundervisningen upphörde i skolan”. 

Jag fick idéen till detta inlägg efter att jag både läst, hört och sedan sett ett kort reportage på tv om Koranundervisningen i  muslimslka friskolor i dagens Sverige.

Där underrvisas Koranen för 8 - 12 åringar. Barnen måste lära sig Koranen  helt utantill. Undervisningen är både hård och sträng. Här råder ingen som helst demokrati.

Kanske måste vi kristna  i framtiden försöka försvara vår tro och våra kristna värderingar via kristendomsundervisning i skolorna och i samhället? 

Är det kanske omöjligt i ett så kallat sekulärt samhälle? 

Mer inom samma ämne
Skola
Skola