Den kristna högern förlorar sitt monopol

Det drar ihop sig till presidentval i USA. Och återigen står de kristna väljarna i centrum.
I de senaste valen har republikanerna varit överlägset bäst på att spela det religiösa kortet. Den nuvarande presidenten George W Bush valdes med starkt stöd från många konservativa kristna.
Men i det kommande valet kan demokraterna dra det längsta strået. För första gången på länge, ska tilläggas. I kampen om väljarna lyfter alla de tunga utmanarna på den demokratiska sidan, Hillary Clinton, Barack Obama och John Edwards, fram sin personliga tro.

Förändringen har flera orsaker. En heter Jim Wallis. Sedan många år välkänd samhällsdebattör i USA och ledare för den kristna tidskriften Sojourners.
Jim Wallis har länge kritiserat den kristna högern för att de utmålar sig själva som de enda sanna försvararna av kristna värderingar. Men Jim Wallis riktar också blåslampan åt andra hållet, mot det demokratiska partiet. Demokraterna har underskattat de kristna väljarnas betydelse, hävdar Jim Wallis. Partiet har vänt ryggen åt många kristna som av tradition röstat på demokraterna. Väljare som den kristna högern framgångsrikt lockat över på sin sida.

Jim Wallis har också kämpat för att lyfta kampen mot fattigdomen till en politisk fråga. Det stora genombrottet kom på försommaren, då tv-bolaget CNN direktsände en valdebatt med Clinton, Obama och Edwards. De fick sva­ra på närgångna frågor om sin tro, men också förklara hur de vill bekämpa fattigdomen om de blir USA:s nästa president.
Bakom hela evenemanget stod Jim Wallis och Sojourners.
Men Jim Wallis är inte den enda förklaringen. Det finns fler orsaker till  det nya debattklimatet.

Abortfrågan är inte längre en lika säker röstmagnet för den kristna högern. Allt fler inser att republikanerna aldrig kommer att genomföra någon radikal förändring av abortlagen. Därmed förlorar frågan förmågan att mobilisera kristna väljare.
Det finns också en växande medvetenhet om miljöfrågorna, också bland konservativa kristna. Till detta kommer ett allt starkare ifrågasättande av krig som metod för att lösa konflikter runt om i världen. En kritik som vuxit sig ännu starkare under Irakkriget.
Det bäddar för en amerikansk valdebatt som är mer öppen än på länge. Och där kristna värderingar inte bara kopplas till abortfrågan.
Vilket borde välkomnas av alla.
Sörjer gör bara de lobbyister som inte längre kan ta lika enkla poäng, och alla svenska debattörer som älskat att få sätta likhetstecken mellan tro, politiskt engagemang och kristen höger.

Dag Tuvelius

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne