Act Svenska kyrkan

Fler utsända viktigare än planerad ny logga

Inge Gerremo medlem i internationella gruppen i Järfälla församling

REPLIK. Fler utsända medarbetare får gedigen erfarenhet och kan berätta om det. Det är något annat än att hoppas på en kostsam ändring till den planerade loggan, ACT Svenska kyrkan, anser debattör Inge Gerremo.

I Kyrkans Tidning nummer 39/18 kommer Torsten Atterbom med i stort sett samma invändningar som jag hade i tidningen i nummer 21/18 rörande namnändringen till ACT Svenska kyrkan. Vi får också ungefär samma oklara svar.

Visst vill vi som tidningens rubrik till Lars G Linders och Erik Lyséns svar anger ”öppna ögonen och se kyrkans goda arbete”. Men, det är just det vi inte förstår att namnbytet skulle skapa. Det framgår nu inte ens att det avser vårt angelägna internationella arbete.

Varför kan till exempel Läkare utan gränser ha kvar ett så ”otympligt namn”, jo för att man vet vad läkare utanför Sverige gränser kan bidra med. De kommer dessutom då och då hem och berättar om det.

En del av det som behövs går att hämta i en artikel ”Satsa på fler utsända medarbetare” på samma sida som Linders och Lyséns i KT nummer 40/18. Verksamheten måste framför allt genomsyras av människor som på plats kan personifiera insamlingsarbetet. Det innebär inte att de bör vara huvudpersonerna i det arbetet, som främst bör kunna ledas av inhemska krafter.

Det måste också finnas en verksamhet som på ett enkelt sätt kan fånga människors och bidragsgivares intresse. Ett sådant var det så kallade koprojektet i Tanzania, som var insamlingstema för något år sedan och som enkelt gick att förstå och berätta om i samband med kollekter mm.

Den stora utmaningen blir sannolikt att utforma budskapet om ett arbete dels byggt på Svenska kyrkans budskap och värdegrund dels som ett viktigt utvecklingsarbete.

Det är sannolikt den senare delen som kan locka till ett mer omfattande givande utanför de vanliga kyrkobesökarnas krets. Samtidigt måste vi kunna visa att Svenska kyrkans värdegrund borgar för ett seriöst arbete.

Och, som sagt, från det arbetet måste fler utsända medarbetare få gedigen erfarenhet och kunna berätta om det. Det är, enligt min mening, något annat än att hoppas på en kostsam ändring till den planerade loggan, ACT Svenska kyrkan.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Inge Gerremo, medlem i internationella gruppen i Järfälla församling

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne