Greta Thunberg är en profet i vår tid

Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan, Joakim Kroksson, Miljödiplomerare i Svenska kyrkan
Greta Thunberg under en demonstration i Rom på långfredagen. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Vi måste lyssna på budskapet från Greta Thunberg. För budskapet kommer från Gud, menar debattörerna Anna Ardin och Joakim Kroksson.

Vi vill hävda att Sverige har en profet som är verksam – just nu. Hon heter Greta Thunberg och är fullt jämförbar med bibelns profeter. De använder en liknande profetisk strategi som  kan sammanfattas i några punkter:

  1. Bejaka din kallelse
  2. Lyssna på Guds röst och var öppen för Sanningen
  3. Tala om den hårda verkligheten för folk och makthavare
  4. Predika omvändelse och visa hoppet
  5. Lev som du lär
  6. Ge inte upp

1. När profeten väl insett vad hen måste göra, väljer hen till slut att göra det. En sann profet släpper fram känslan för rätt och fel som alla människor innerst inne har. Hen ställer sig på en låda och skriker ut sitt budskap till alla som vill höra. Eller sätter sig utanför Riksdagen med en skylt.

2. Som barn i alla tider har gjort, ser profeten att kejsaren är naken. Ser att det inte räcker med en vegetarisk dag i veckan eller några procents utsläppsminskning. En femåring förstår att vi måste sluta släppa ut, som Greta sa i Skavlan. För oss som kristna vill vi säga att alla sanningar kommer från Gud, och dessa sanningar kan (som i den hebreiska bibeln) komma i uppenbarelser eller (som för Greta) genom glasklar vetenskap.

3. Profeten ropar ut att kejsaren är naken för folk och makthavare. Även när folk inte vill lyssna, även när hen hotas för sanningen. Många profeter och apostlar mördades när de blev för obekväma för makten. Den som har makt vill behålla den och gör vad den kan för att göra det: misstänkliggörande, förlöjligande, hån på nätet.

4. Något radikalt måste ske, folket är på fel väg. En profet predikar omvändelse och förklarar samtidigt konkret vad människor behöver göra. En profet delar ut uppgifter och beskriver att det är meningsfullt att vända om. Beskriver att vi spelar roll. Kring predikanter, profeter och karismatiska personer har i alla tider samlats människor som imponeras och vill göra likadant. Det är en fantastisk kraft. När det finns något tydligt att göra, låta döpa sig, sluta flyga eller skolstrejka, så kan och vill människor vara med!

5. Religiösa, moraliska och politiska ledare har alltid kämpat med att lyckas leva enligt sina ideal. Men de största försöker verkligen och verkar lyckas ganska bra. Jesus sa åt sina lärljungar att sälja allt och ägde heller inget själv. Greta är vegan, flyger inte (trots att hon just nu reser oerhört mycket) och har köpstopp.

6. En profet är ihärdig. Nån gång kliver profeten upp på lådan för första gången och knappt någon lyssnar. Hon sätter sig med en skylt och få brydde sig först. Med övertygelsen om att det är rätt, fortsätter profeten sin uppgift tills folk inte bara fattat, utan också vänt om!

En profet spelar dessutom ofta utanför gängse sociala normer. Profeterna kommer sällan som en kompromisskandidat via etablerade maktkanaler, utan kommer liksom precis från där de står. Johannes döparen, profet i Nya Testamentet, klädde sig i kamelhår och åt gräshoppor. Han bodde i öknen och betedde sig på olika sätt som uppfattades som enormt märkligt. Greta har Aspergers och ser världen "i svart och vitt", säger hon själv. Det ger henne andra ögon är många av oss andra.

Och själva poängen med en profet, själva poängen med den här artikeln, är aldrig att hylla individen,inte att hylla Greta, poängen är att vi måste lyssna på budskapet, för budskapet kommer från Gud. Det krävs en radikal omvändelse till ett fossilfritt liv och samhälle.

Anna Ardin
diakon i Equmeniakyrkan 

Joakim Kroksson
miljödiplomerare i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

7 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Det finns en viktig skillnad mellan Jesus och de bibliska profeterna visavi Greta Thunberg. De bibliska profeterna har talat i termer av "detta säger Gud". Man har fått sin auktoritet genom att bestämt och tydligt hävda att Gud talar genom "mig". Greta Thunberg har mig veterligen inte någon gång hävdat att Gud talar genom henne. Trots att debattartikeln på många sätt är sympatisk tycker jag man gör våld på Greta Thunberg genom dra in henne i den bibliska profetvärlden. Om skribenterna hade sekulariserat de bibliska profeterna och betonat att en central drivkraft för alla de bibliska profeterna var en stark och djup omsorg om folkets väl - och ve och lämnat Gud därhän - så okej! I denna sekulära mening är Greta Thunberg en genuin profet. Hon drivs av en djup omsorg om mänskligheten, Jorden och framtida generationers livsbetingelser.
Greta Thunberg är ingen profet. Istället är hon en liten flicka som skolkar från skolan. Hade hon suttit kvar i skolan hade hon kanske lärt sig lite om klimatets fysik och kemi. Det är inte så lätt! Att följa massrörelser utan kunskap är mycket lättare.
Liam uhlin
Denna artikel fick mig att bli muslim.
Niklas Lehman
Tänk er om alla hade gjort som henne? Då hade alla åkt jorden runt och varit professionella klagoandar. Ingen hade åstadkommit något, ingen hade utbildat sig och uppfunnit den riktiga lösningen. Just det. Den riktiga lösningen är ren, billig och utsläppsfri energi. Inte att gå tillbaka till 1700-talet. Nej, hon är en uppskrämd och utnyttjad liten flicka som borde få njuta av sina ungdomsår. Och när hon borde lära henne att ä, om man vill bidra till större förändringar; så måste man utbilda sig och genom sina kunskaper presentera en lösning för alla. Inte bara 4% av Sveriges befolkning. Generation Greta-bluffen är ju ett praktexempel på hur bortkopplas hela den här rörelsen är från verkligheten.
olle reimers
Hur vore det att söka reda på lite fakta i stället för att lyssna på en okunnig tonåring som är besatt av sig själv?
Selassie Eye
Det verkar som skribenterna är på någon annan agenda än Guden av Israels gudomliga planering. Detta är hånfullt till YHWH. Kort sagt; om Greta hade varit en sierska/profet för El Shadai så hade honom kommit i namnet av Herren och Messiahs. Något som aldrig nämnts från hennes mun i dokumenterad media.
Mia
Som kristen anser jag att kyrkan inte ska lägga sig i politik överhuvudtaget. Greta är ju inte ens kristen. Hennes religion är extremvänster.