Iraks utsatta minoriteter

Våldet i Irak tycks ha sin egen skruvade logik. Nu kommer allt fler rapporter om hur landets religiösa minoriteter utsätts för ett växande tryck.

Kristna vittnar om hur de ställs inför valet att konvertera till islam eller lämna landet. Bakom hoten står ofta lokala gäng med diffusa motiv. Men det gör inte hotbilden mindre allvarlig.

I förra veckan nådde våldet en ny bottennivå. Då drabbades folkgruppen yazidierna i ett av de värsta attentaten sedan Saddam föll. Över 200 personer dödades i en samordnad attack från flera självmordsbombare.
Syftet är att likvidera yazidierna, menar Per-Erik Korström, tidigare FN-säkerhetschef i irakiska Kurdistan.
”Jag är inte förvånad. Det som händer nu är att flera separatistgrupper försöker bevisa att USA inte har någon som helst kontroll över säkerhetssituationen i Irak”, berättar han i  nyhetsmagasinet Fokus.

Attentatet mot yazidierna är illavarslande. Oavsett vem som ligger bakom. Det var illa nog när våldet sker mellan olika grupper av shia och sunni. Men minoriteterna är ännu mer utsatta eftersom de inte har någonstans att ta vägen. Annat än att lämna landet.
Ett förslag som nämnts är att inrätta särskilda områden för olika minoriteter, till exempel de kristna. I en extremt våldsam miljö kan det möjligen vara en sista utväg. Men det låter knappast som en långsiktig lösning.
Händer inget så är den månghundraåriga närvaron av yazidier, kristna och mandéer i Irak snart ett minne blott.  Ett första steg är vi i omvärlden inte glömmer bort deras existens.

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne