68-kyrkan 1

När argumenten tryter styr man på person

Annika Borg, teologie doktor, präst och skribent

REPLIK. Att Krister Danell inte funnit några argument i den stora och långvariga debatten om 68-kyrkan förefaller märkligt. Men så är det heller inte en debatt om sakfrågorna han vill föra, utan om mig.

Jag håller med Krister Danell om att kyrkan inte behöver eller ska ha några politruker. Det är bland annat det 68-debatten handlar om. Men jag kan konstatera, att när argumenten tryter i sakdebatten, så försöker man styra på person.

Orsaken till att det inte fanns en faktaruta med uppgiften om att jag sedan vintern 2016 är politisk tjänsteman (inte förtroendevald) på Moderaternas kansli och sitter i stadshuset i Stockholm, är att jag för många av Kyrkans Tidnings läsare är en välkänd skribent. Ofta vill jag att en tidning eller publikationen skriver ungefär så här: Annika Borg är teologie doktor, skribent och präst i Svenska kyrkan. Hon har skrivit om frågor rörande kyrka, teologi och samhälle under decennier. Sedan 2016 arbetar hon på Moderaternas kansli i Stadshuset, men är fortsatt verksam som skribent. Texten är skriven i den rollen. Läsare brukar inte ha svårt att ta till sig att en person kan ha flera olika roller. Men i Kyrkans tidnings spalter har jag synts som krönikör, recensent, debattör med mera under så många år, att vi och redaktionen inte fann det nödvändigt med en sådan ruta.

Men på förekommen anledning kommer här en kort cv och levnadsbeskrivning: Kritiken mot Svenska kyrkans partipolitisering har jag framfört i åratal. Mina kyrkopolitiska uppdrag har, i enlighet med min övertygelse att partierna inte hör hemma i kyrkan, varit för Posk (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan). Min kritik av parti- och sakpolitiseringen är i huvudsak teologiskt och trosmässigt motiverad. För mig är inte alla livets områden politik. Jag står fast förankrad i en evangelisk-luthersk teologi som vill se en åtskillnad mellan det andliga och det världsliga regementet.

Moderaterna har som parti lämnat kyrkomötet och har ingen kyrkopolitik. Det är den riktiga konsekvensen av reformen som åtskilde kyrka och stat, något alla politiska partier borde efterleva. Mina uppgifter på Moderaternas kansli, i det världsliga regementet, har varierat i ett högt tempo. Jag inledde på pressavdelningen, arbetade sedan med stabsfunktionen runt gruppledaren, efter det var jag tf kanslichef för Moderaternas kansli, därefter fungerade jag (och fungerar) som politiskt sakkunnig för stadsbyggnads- och miljöfrågor. Trygghet och säkerhet är mina andra sakområden. Nu under valrörelsen arbetar jag i policyteamet för trygghetsfrågorna.

Tidigare var jag verksam som universitetslärare och forskare i teologi vid Uppsala universitet. Och var givetvis även då aktiv i den kyrkliga debatten och i det offentliga samtalet i min roll som skribent. Aktiv i samhällsdiskussionen var jag också under de flertal år jag (hittills) tjänstgjort heltid som präst. Jag döper, viger och begraver självklart fortfarande. Jag prästvigdes 1991 och disputerade 2005, det går säkert att få fram den intervju Kyrkans tidning gjorde med mig då.

Om Krister Danell vill orientera sig om vad jag drivit för linjer och ha en utförligare cv rekommenderar jag Google. Vidare hoppas jag att 68-debatten nu kan fortsätta att handla om sakfrågorna.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Annika Borg, teologie doktor, präst och skribent

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne