Själens mörka natt

”Jesus hyser en väldigt speciell kärlek för dig. Men för min egen del är tystnaden och tomheten så stor – jag letar men kan inte se – lyssnar men kan inte höra.”

Orden är moder Teresas. Nunnan med det varma leendet som blev känd över en hel värld för sitt arbete bland fattiga och utslagna i Calcutta. För många blev hon en symbol för godhet och tro. Medan andra var kritiska till hennes arbete och budskap.

Nu visar en nyutkommen bok att moder Teresa, eller Agnes Bojaxhiu som var hennes ursprungliga namn, under nära 50 år inte kunde erfara Guds närvaro. Något som plågade henne intensivt.
”Jag talar som om mitt hjärta var fyllt av kärlek till Gud – ömsint, personlig kärlek. Om du var här skulle du säga, ’Vilket hyckleri!’ , skriver moder Teresa i ett brev 1997, samma år som hon fick Nobels fredspris.
Boken, Mother Teresa: Come be my light, bygger på personliga brev där moder Teresa berättar om den förtvivlan som hon känner. Hon inser också att hennes förtvivlan står i stark kontrast till omvärldens bild av henne.

Det är naturligtvis också därför som boken väcker så stor uppmärksamhet, tio år efter hennes död. Att hon kunde uppleva tvivel inser nog många. Men denna känsla av total tystnad från Gud som varar i nästan 50 år, det är något annat.
Både forskare, sympatisörer och belackare har varit snara att tolka och försöka förklara hennes upplevelse. Men kanske handlar det främst om hennes egen förväntan. Om vilja och hängivelse, trots att livet med Gud inte blev som hon föreställt sig.

Dag Tuvelius

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Mer inom samma ämne

Ledare

Mer inom samma ämne