Technomässa på turné

Grönt strålkastarljus och ett tunt rökmoln. Klubbmusik som studsar mot väggarna. Nej, det är inte en nattklubb. Det är Technomässan som inleder sin turné i Nacka kyrka.

Det låg förväntan i luften inför gudstjänsten i lördagskväll. Prästen Olle Ideström möter gästerna i dörren tillsammans med ungdomar från församlingen.
– Det är roligt, och nervöst. Men allt som sker nu är en bonus, säger han.
Gudstjänsten denna kväll är den första Technomässan som sker utanför hemförsamlingen. Det hela startade i Allhelgonakyrkan, Katarina församling i Stockholm, i april förra året av prästen Olle Ideström och församlingspedagogen Johan Lindström. Nu är konceptet känt över hela världen. BBC, CNN, USA Today, italiensk tv, turkisk tv. Listan kan göras lång över de utländska medier som uppmärksammat mässan. Upphovsmännen är självklart mycket glada för uppmärksamheten. Men samtidigt förvånade.
– Har det inte hänt mer i kyrkan? Att detta skulle vara en så stor grej, säger Johan Lindström.

Svenska kyrkan beskrivs i utländska medier som progressiv, inte minst tack vare Stockholms biskop Eva Brunne. Men också att det är en kyrka som vågar tänka nytt.
– Det är en fjäder i hatten att vi får vara en del av den bilden, säger Olle Ideström.
Kvällen till ära har man besök från en av landets allra nordligaste församlingar, Vittangi församling mellan Kiruna och Pajala. En grupp konfirmander är i Stockholm över helgen och Technomässan var ett självklart stopp.
– Det är roligt att man kan visa bredden i kyrkan, mot det vi har hemma, säger Anna Kuoksu, präst i Vittangi församling.
– Får se om vi vågar dansa, forsätter hon.

Tanken bakom Technomässan kommer från Olle Ideströms och Johan Lindströms eget intresse för klubbmusik. Det var på en skidresa med församlingens konfirmander de bestämde sig för att göra slag i saken och skriva en mässa tillsammans. En tanke som funnits hos Johan Lindström, som också är musikproducent, sedan han själv var konfirmand. Med Technomässan ville de också visa upp en annan sida av kyrkan. Visa att Svenska kyrkan är mer än sina traditioner.
– Det finns fortfarande många fördomar om kyrkan. Vi vill öpp­na upp för dem som tror att kyrkan är bakåtsträvande. Att det är låga trösklar och högt i tak, säger Joh­an Lindström.
Kärnan i Technomässan är delaktigheten. Hela mässan bygger på att det är ett gemensamt arbete med både ungdomar och vuxna.
– Technomässan är en mässa som görs av många, för många, säger Olle Ideström.

Musiken, och kören, är navet i gudstjänsten. För det är i grunden en traditionell gudstjänst med alla de moment man kan förvänta sig. Skillnaden är alla delar är en låt, från inledningsorden till välsignelsen. Och man dansar. Bänkarna är borttagna och kyrkosalen har blivit ett dansgolv. En del dansar som om det vore en vanlig nattklubb, en del står och diggar vid sidan av. Hela tiden skiftar ljuset från rött till grönt och blandas med röken från rökmaskinen. Glädjen och värmen som uppstår under mässan går inte att ta miste på. När man önskar varandra Guds frid är det med en kram och församlingen jublar efter Vår Fader.

Även om reaktionerna varit övervägande positiva finns det några som kommit med kritik. Tyvärr kommer den mest från anonyma röster.  
– Det är synd. All utveckling omgärdas av åsikter och det är en diskussion vi gärna tar, säger Olle Ideström.
Olle Ideström berättar om en kommentar på Youtube.
– ”Jesus vänder sig i sin grav”. Varpå man måste svara: vilken grav?
Nu bär det av på turné. Man börjar i Stockholmsområdet men snart går färden till Mora och Västerås. Till Fruängen kommer de den sista helgen i januari och ingen mindre än artisten E-Type är förband.
– Vi har fått visa för oss själva och för Svenska kyrkan att det går att engagera ungdomar. Det gäller bara att hitta rätt form, säger Olle Ideström.
Technomässan är slut för den­na gång, det är glada gäster som lämnar kyrkan. Och ja, konfirmanderna från Vittangi vågade sig upp på dansgolvet, i alla fall några.

Sophia Nilsson

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.