Vill jobba i kyrkan – men tror inte på Gud

En ny administratör skulle anställas i pastoratet. DO utreder om kravet på medlemskap i kyrkan var diskriminerande. (Arkivbild.) Foto: Mikael M Johansson

En person har upplevt sig diskriminerad av Norrköpings pastorats jobbannons. Hen tror inte på Gud och vill söka jobb som administratör i kyrkan. Diskrimineringsombudsmannen har inlett ett tillsyns­ärende.

Den person som lämnat in klagomålet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) uppger att hen känt sig diskriminerad under sitt jobbsökande på grund av hur tre annonser för administrativa tjänster utformats. Två av annonserna står Norrköpings pastorat bakom och den tredje gäller en tjänst inom KFUM Norrköping.

Det som anmälaren har reagerat på är formuleringen ”Vi förutsätter att du är medlem i Svenska kyrkan och att du delar kyrkans värderingar”. Själv har anmälaren gått ur Svenska kyrkan och uppger att hen inte tror på Gud.

I sitt klagomål till DO skriver anmälaren:

”Ska jag bli straffad för det trots att jag kanske är den bästa administratör de skulle kunna få på den platsen? Att man är chanslös redan från början. Det känns uteslutande och kränkande att inte få tillgång till den tjänsten.”

Hen frågar sig också om det inte ska vara möjligt för personer med annan tro att söka tjänsterna:

”Ska inte en muslim eller jude få söka då heller?"

Diskrimineringsombudsmannen har inlett ett tillsynsärende och ska utreda om pastoratet och KFUM agerat diskriminerande i rekryteringsprocessen.

Diskriminering inom arbets­livet är förbjudet enligt lag. De olika diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

De båda arbetsgivarna ska före fredag komma in med skriftliga svar till DO. De ombeds redogöra för vad som menas med att ”dela kyrkans värderingar”, hur det kravet förhåller sig till de annonserade arbetsuppgifterna och varför arbetstagaren behöver vara medlem i Svenska kyrkan.

DO vill också veta vilka konsekvenser det skulle få för de båda arbetsgivarnas trovärdighet om de skulle anställa personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan och inte delar kyrkans värderingar.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.