Biskopsadjunkt/stiftsteolog

Västerås stift

Sista ansökningsdag: 2020-02-14

Arbetet innebär bland annat att planera och koordinera biskopens arbete, utvecklings-, analys- och samordningsansvar för visitationer. Utvecklingsarbete av övergripande teologiska frågor kring kyrkans möte med sin samtid och framtid.

ARBETET INNEBÄR ATT:

• Kalla till och leda samordnings- och planeringsmöten för biskopssekretariatets arbete.
  • Utveckla gemensamma rutiner, sköta målarbete samt ansvara för budgetberedning på biskopssekretariatet.
  • Bistå biskopen i hans arbetsuppgifter genom att planera, förbereda, ta fram underlag och följa upp ärenden särskilt med avseende på teologiska frågor och perspektiv.
  • Planera och koordinera biskopens medverkan i gudstjänster samt församlingsbesök. Bistå biskopen i handläggandet kring prostmötet och i vänstiftsarbetet.
  • Utvecklings-, analys- och samordningsansvar för visitationer som en del av Johannamodellen, Västerås stifts modell för främjande och tillsyn.
  • Delta i sammankomster på nationell nivå av betydelse för biskopssekretariatet och för teologiskt utvecklingsarbete.
  • Vara notarie vid biskopens visitationer, det vill säga ansvara för planering och samordning, delta i genomförande av visitationen samt upprätta protokoll.

ARBETET INNEHÅLLER OCKSÅ:

• Ansvar för projektledning och utvecklingsarbete på stiftskansliet inom övergripande teologiska frågor kring kyrkans möte med sin samtid och kyrkans framtida utveckling.
  • Teologiskt sakkunnig och rådgivare för ledning och medarbetare i stiftets uppdrag av främjande och tillsyn. Omvärldsbevakning inom frågor som rör teologi, ecklesiologi och andra aktuella områden som kan vara relevanta för Svenska kyrkans uppdrag och roll i samhället.
  • I samverkan med andra stiftsmedarbetare arrangera och genomföra fortbildningar och utbildningar samt andra stiftsevenemang vid behov.

KVALIFIKATIONSKRAV:

• Präst i Svenska kyrkan med församlingserfarenhet.
  • Doktorsexamen inom teologiskt/religionsvetenskapligt ämne är meriterande.
  • Körkort för personbil.
  • God datorvana.
  • God kommunikations- och samarbetsförmåga.
  • God administrativ förmåga.

Vill du veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta stiftsprost Peter Åström, tel. 021-178548, e-post: peter.astrom@svenskakyrkan.se

Här finns det mer att läsa om biskop Mikael Mogren

Vi vill ha din ansökan senast 14 februari via e-post till: vasterasstift.ansokan@svenskakyrkan.se