Aktuell men svårsmält uppsättning om mirakel

RECENSION. Premiären av Paul Claudels "Budskapet till Maria" sammanfaller med den högaktuella mirakeldebatten. Men pjäsen förbryllar Kyrkans Tidnings recensent Brita Häll. Författaren Paul Claudel och regissören Wilhelm Carlsson drar i olika riktningar vilket resulterar i en svårsmält föreställning där stramheten står i vägen för inkänningen.

Premiären av Paul Claudels pjäs Budskapet till Maria kommer lägligt i tid, alldeles efter påskens debatt i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om miraklets plats i Svenska kyrkan. Tvistefrågan är alltså om det finns något övernaturligt och om undren är en omistlig del av kyrkans tro eller inte.

De mest dogmatiskt lagda ateisterna beskriver ofta religion som synonym med tro på det övernaturliga. De mer vardagligt troende lägger tvärtom gärna tonvikten vid skapelsen och det mätbara: naturlagarna betraktas som det verkligt stora miraklet.

Det gudomliga ingripandet är omöjligt för en kyrka att räkna bort. Men oftast tänker man sig att det kommer i form av himmelskt skickade människor. Plötsliga och oförklarliga tillfrisknanden förekommer visserligen, fast mycket sällan. Därför aktar sig många präster för att sprida falska förhoppningar och predikar i stället om Guds närvaro i lidandet.

På Dramatens lilla scen går man i motsatt riktning och sätter upp en pjäs från 1912 om storslagna under. Den unga bondflickan Violaine (Maria Salomaa) botar katedralbyggaren Pierre (Johan Holmberg) från spetälska med en kyss. Pierre blir frisk och kan fortsätta sitt viktiga missionsuppdrag, medan Violaine övertar sjukdomen och tvingas i skamlig exil. Strax före sin död lyckas hon återuppväcka sin syster Maras (Jennie Silfverhjelm) döda spädbarn, återbördas till hemmet och håller ett trosvisst tal inför sina – numera – ödmjuka släktingar.

Det är en förbryllande föreställning regissören Wilhelm Carlsson har skapat. Ett antal arketypiska gestalter deklamerar sina högstämda repliker på en vackert ljussatt scen nästan helt utan rekvisita. Den blonda och blåögda systern är gudelig och osjälvisk, den mörkhåriga systern står för egoism och tvivel.

Klokt nog finns ingen strävan efter realism, eftersom det vore dömt att misslyckas. Men som åskådare söker man ändå efter något att relatera till, människor och öden att gripas av. Och där ställer sig det stramt stiliserade i vägen.

Den katolske författaren kallar sitt drama för mysteriespel. I premisserna för ett sådant ligger att väcka och stärka tro, gärna genom att skildra miraklets kraft och den rena fromhetens exempel. Dramaten har förstås inget evangeliserade syfte med denna pjäs. Men när manuset så enträget vill i denna riktning, vad vill regissören?

Det är denna obesvarade fråga som gör föreställningen svårsmält. Miraklen accepterar man, på samma sätt som i kyrkan, som en del av berättelsens inneboende logik.

Fakta: Budskapet till Maria

Dramatens lilla scen

 

Regi: Wilhelm Carlsson

 

Manus: Paul Claudel (1868–1955)

 

Översättning: Maria Björkman

 

Scenografi och kostym: Marcus Olson

 

Ljusdesign: Markus Granqvist

 

Musik: Gustav Lindsten

 

Peruk och mask: Nathalie Pujol

 

 

I rollerna

 

Maria Salomaa - Violaine

 

Johan Holmberg - Pierre de Craon

 

Jennie Silfverhjelm - Mara

 

Otto Hargne - Jacques Hury

 

Claes Ljungmark - Anne Vercors

 

Gunnel Fred - Modern

Brita Häll

Taggar:

Teater

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.