Bildning som motstånd tema på bokmässan

Tre scener och 142 seminarier. Svenska kyrkans närvaro på bokmässan är i år större än någonsin. Bildning som motstånd är temat, accentuerat av högerextrema Nya tiders hett omdiskuterade deltagande.

När kulturminister Alice Bah Kunkhe – iförd en tröja med texten ”Silence is not golden” - höll det officiella invigningstalet fick hon spontana applåder när hon anknöt till nazisternas demonstration, skriver Göteborgs-Posten.

– Nazism är ett brott mot mänskligheten, inte en åsikt, sade Alice Bah Kunkhe.

Ärkebiskop Antje Jackelén berörde temat för året mässa, bildning. ”Bildning behöver innehålla både hjärnans kalla fakta och hjärtats varma känslor i ständig dragkamp med varandra för att vara fruktbar, annars leder den lätt till arrogans”, summerar GP ärkebiskopens tal under invigningen.

Huvudrollsinnehavaren på årets bokmässa i Göteborg är inte en högerextrem tidskrift. Det är Svenska kyrkan.

Förutom 17 stora seminarier i bokmässans officiella program inbjuder Svenska kyrkan till ett sjuttiotal seminarier på Se Människanscenen. På den så kallade Om:bildnings-scenen, årets temascen på entréplanet, arrangeras 58 programpunkter. Dessutom skapas en tillfällig scen under fredagen med 14 miniseminarier som spelas in av UR Samtiden.

Det finns sämre sätt att ha 500-årsfest på.

”Bildning, mod och motstånd” heter ett seminarium med Anders Kompass och sydafrikanska läkaren Ingrid le Roux, som varit engagerad ett helt liv i kampen mot apartheid. En seminarierubrik som väl sammanfattar årets tema, inte minst med tanke på de långa diskussionerna kring den högerextrema tidskriften Nya tiders närvaro.

– Fokus på bildning är en förutsättning för källkritik och motstånd för att människor ska kunna utveckla omdöme, fantasi och inlevelseförmåga. Bildning handlar om vilket samhälle vi vill leva i, säger Mikael Ringlander, som är en av två projektledare för Svenska kyrkans närvaro på bokmässan i Göteborg.

Naturligtvis är det reformationsjubiléet som gett Svenska kyrkan så stort utrymme på årets bokmässa. Mässbesökarna har inte nödvändigtvis ett starkt intresse för själva reformationen. Därför har man valt att sätta fokus på just bildning. Individens rätt och skyldighet att läsa och lära för att bilda sig en egen uppfattning, är en av demokratins grundpelare, och den del av reformationsarvet som är lätt att ta till sig även för en sekulariserad svensk.

– Samtidigt har jag aldrig läst så mycket om reformationen i svensk press som i år. ”Ni svenskar förstår inte hur lutherska ni är”, påstår den katolske teologen Werner Jeanrond som deltar i flera av våra seminarier. Det sägs också om socialdemokratin att den är Luther utan stearinljus. Och att Svenska kyrkan är socialdemokrati med stearinljus.

Om Mikael Ringlander har några stearinljus på sitt skrivbord ska vi låta vara osagt. Men det står i alla fall i samma lokaler som bokmässans organisation, vilket ger honom unik ingång in till ett av litteraturbranschens mest strategiska rum.

– Det gör att jag kan föra en ständig dialog med mässan och delta i diskussionerna som kyrkans röst. Alla vet vad vi står för. I synnerhet i år, betonar Mikael Ringlander.

Nästan halva tiden som Svenska kyrkan skulle ha haft till förberedelser inför årets bokmässa har ägnats för att diskutera Nya tiders närvaro, och därmed också Svenska kyrkans närvaro på mässan.

– I år finns det två bra val att göra och vi har full respekt för de som tagit ett annat beslut. Men vi tänker tydligt ta upp frågor om människosyn och om yttrandefriheten, som är tveeggad. Hos oss får den en olycksalig effekt. Jag har själv stått på Vitt ariskt motstånds svarta lista.

Enligt Mikael Ringlander har vi ett ansvar att ta till vara på överlevarna från Förintelsen, och deras berättelser, innan det blir för sent.

– För kyrkan är det oerhört viktigt att ta ställning. Vi får inte glömma att tyska kyrkan krackelerade på 30-talet och att det fanns präster i Sverige som var nazister.

Vad hade hänt om Svenska kyrkan beslutat att bojkotta mässan och förlägga alla sina seminarier utanför mässområdet?

– Det är förstås omöjligt att sia om, men för ärkebiskop Antje Jackélen hade det varit att svika istället för att gå in i problematiken. Sen har vi ett avtal med bokmässan som innebär förpliktelser som vi förberett under många år. Vi måste tänka långsiktigt och visa att vi är en pålitlig samarbetspartner ifall Nya tider blir utkastade ett annat år.

Bokmässan är Sveriges största kulturella mötesplats. Det hindrar inte att Mikael Ringlander även välkomnar det som görs utanför mässan.

– Den alternativa mässan kommer säkert spilla över på vår mässa. Så får vi se vad effekten blir av det här. Vi ska heller inte överdriva vår betydelse i sammanhanget.

Författaren och kulturjournalisten Maria Küchen är en av de kritiska röster som höjts mot Nya tiders närvaro på bokmässan. Hon finns istället med på den alternativa bokmässan Scener och samtal, som arrangeras av Göteborgs litteraturhus på Världskulturmuseet.

– Det finns olika vägar att ta genom den svåra situation som bokmässan har försatt oss alla i. Ingen väg är den enda rätta. Att utebli är rimligt, att göra anspråk på sin rättmätiga plats på mässan är också rimligt. Jag har inte följt Se människans processer inifrån, men utgår från att det har funnits en brottning. Att kyrkan tar plats på mässan tycker jag är rätt, säger Maria Küchen.

Kanske hade Svenska kyrkan inte heller fått den spinoff-energi från bokmässans övriga program som bär mycket av deras närvaro där i dag, tror Maria Küchen, som också är en av initiativtagarna till en manifestation utanför Domkyrkan lördag den 30 september, då nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen fått tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg.

Manifestationen arrangeras tillsammans med tidningen Författaren och kyrkliga aktörer lokalt i Göteborg, och kommer med stor sannolikhet få sällskap av flera andra sentillkomna aktioner under själva demonstrationsdagen.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lgzprzAxveI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Fakta: Ur programmet:

Demokratin är min älskling. Joachim Gauck, Tysklands förre förbundspresident och luthersk präst, berättar om sin väg och vision om Europa från medborgarrättskämpe i Östtyskland till makten. Här samtalar han med ärkebiskop Antje Jackélen.

 

Kristendomen och kvinnorna – ett samtal med författaren Gunilla Thorgren, biskop emerita Caroline Krook, litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och prästen Ludvig Lindelöf.

 

Bildningsbegreppets filosofiska och religiösa rötter – ett samtal med författaren och kritikern John Sjögren, religionsfilosofen Karin Johannesson och idéhistorikern Klas Grinell.

 

På Bokmässans fotografiska stråk, visas Meningen med livet, ett foto- och bildprojekt av Hans Carlbrand om befrielsen från de tyska koncentrationslägren.

 

Samarbete med Årets bild är en ovanligt lyckad tillfällighet. David Lagerlöfs vinnande bild visar en svart kvinna som knyter näven mot demonstranter ur extremhögern.

 

Burundi inifrån visar bilder från de folkliga protesterna och våldsamma explosioner av fotografen Johan Persson, som satt fängslad tillsammans med Johan Schibbye i etiopiskt fängelse.

 

Otippade programpunkter:

Melodifestivalen och arvet från reformationen. Bibeln och Bok Happy Meal.

 

Kyrkliga aktiviteter utanför mässområdet:

Biskop Per inbjuder till förbön för öppen stad kl 12 i Tyska kyrkan på lördagen.

 

Konsert i Hagakyrkan för alla människors lika värde, lördag den 30 september kl 19

 

Marie Starck

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.