Boktraven: 4 tips på aktuell läsning i sommar

Här är 4 böcker i Kyrkans Tidnings boktrave i juni.

Judisk identitet och utanförskap

En shtetl i Stockholm
Kenneth Hermele
Weyler

Vad innebär det att växa upp i en shtetl, en fattig judisk by mitt i Stockholm? Om det berättar författaren i boken som ger en rik inblick i ortodoxt judiskt liv på femtiotalet.

Uppväxten skildras genom porträtten av föräldrarna och deras svårigheter att förena moderns fromhet och faderns materialism. Som vuxen ser författaren vad det ständiga utanförskapet som jude betyder för hans identitet, och han måste välja om han vill leva i sin judiska religion så som i barndomshemmet. Kan han tolka sin religion på sitt eget sätt?

Översättningar och ordförklaringar gör boken lättläst också för icke-judar.

 

Lärobok i kristen tro

Jesus, min Herre och min Gud – Undervisning i kristen tro
Bo Brander
Artos

Författaren har skrivit en lättläst och tydlig lärobok om kristen tro. Avstamp är hans egen utveckling och över fyrtio år som präst i Svenska kyrkan. Via den apostoliska trosbekännelsens ord går boken därefter igenom grundstenarna, från ”Vi tror” till ”evigt liv”.

Däremellan de olika trosartiklarna, med en omfattande förklaring av vad trosbekännelsen säger om Jesus Kristus och av vad det exempelvis innebär att kristenheten är en enda allmännelig kyrka, och vad de heligas samfund betyder. Avslutningsvis skriver författaren om hur Svenska kyrkan ska kunna återfinna sin glädje i tron.

 

Etiopisk politik i brevform

Må detta nå Monsieur Stjärne!
Martin Nilsson (redaktör)
EFS Budbäraren förlag

Vänskapen mellan den etiopiske envåldshärskaren Haile Sellasie och EFS-missionären Per Stjärne är ämnet för boken, som till stor del bygger på brevväxlingen mellan dem och på andra brev från den etiopiska förvaltningen och hovet.

Det kombineras med en utförlig beskrivning av situationen i Etiopien och den politiska utvecklingen, från Italiens ockupation på 1930-talet genom kejsarens landsflykt och återkomst till dennes död på 1970-talet. Författaren återger också omdömen av personer som var kritiska till autokraten och för ett resonemang kring Stjärnes inställning till kejsaren: var han naiv i sin sympati och förståelse för autokratens förutsättningar? 

 

Reformationen för vanligt folk

Kättarland – En bok om reformationen i Sverige
Martin Berntson
Artos

Författaren beskriver hur reformationen upplevdes av vanligt folk i Sverige, genom att skildra hur fromhetskulturen förändrades i och med reformationen – något som inte skedde utan protester från folket, exempelvis både när mässor på svenska infördes, och senare när man befarade att latin skulle återkomma som gudstjänstspråk.

Kyrkan förändrades också, eftersom den ingick i ett samspel med ekonomiska, politiska och kulturella förändringar, som bidrog till att det överhuvud ägde rum en reformation. Författaren tar också upp reformationen som ett fostransprojekt och vilka redskap som används för att fostra svenskarna in i ett specifikt konfessionellt lutherskt sammanhang. 

Taggar:

Litteratur

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.