Förnyelse kan rädda traditionen

Tradition och förnyelse är inga motsatser. All musik i kyrkan är samtida, oavsett om den är nyskriven eller 300 år gammal. Det kom panelen fram till under kyrkomusiksymposiets seminarium om kulturarvet.

Årets upplaga av kyrkomusiksymposiet präglades som vanligt av nätverkande, konserter och seminarier, yrkesstolthet och oro för framtiden. En strid ström av personer med mer eller mindre stark kyrkomusikalisk koppling figurerade i paneldebatter och seminarier. Ofta med ett budskap i stil med ”rädda den ovärderliga kyrkomusiken från utrotning”.

En av dem var operasångerskan Birgitta Svendén, som under det inledande estradprogrammet kom med en uppmaning till dem som bestämmer:

– Vi har sett en nedmontering av kyrkomusiken på senare år. Slå vakt om musiken, se till att den får de medel den behöver för att utvecklas och samla människor i kyrkan.

På fredagseftermiddagen ledde journalisten Lotta Gröning ett seminarium om kyrkomusik som kulturarv, där panelen var enig om att arvet vårdas genom att ständigt nyskapas. ”Vi kulturarvar hela tiden”, som Sten Bernhardsson, kulturdirektör i Uppsala kommun, uttryckte det. Kulturskribenten John Sjögren citerade kompositören Gustav Mahler: ”Tradition är inte att dyrka aska utan att hålla elden vid liv”.

– All äkta förnyelse sker i dialog med traditionen. De största förnyarna förhåller sig väldigt tydligt till traditionen, sa John Sjögren.

Ett exempel som moderatorn Lotta Gröning hämtade ur verkligheten, att arrangera en mässa med Star Wars-tema, var han tveksam till eftersom han inte trodde det skulle främja ett möte med Kristus. Karin Oldgren, organist i Engelbrekts församling i Stockholm och universitetslektor i Örebro, närmade sig saken från ett annat håll:

– Det finns en fråga vi bör ställa oss och det är ”varför gör vi det här?”. Har vi ett välgrundat svar på den frågan, är det väldigt mycket som kan rymmas i kyrkan.

En anledning att göra något nytt kan vara att ”vi behöver pröva”, replikerade Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lund.

– Eftersom vi har en så stark tradition kan vi kosta på oss ganska mycket prövande. Traditionen är ju i rörelse. Och ibland kan det vara bra att göra något som kanske inte blev toppen, sa Lena Sjöstrand.

Karin Oldgren betonade hur viktig verksamheten för barn och ungdomar är. På många håll fungerar det bra men långt ifrån överallt, menade hon.

– Vi har ett uppdrag att ge barn tillgång till sina egna röster, möjlighet att spela och att musicera och samarbeta med andra. Vi måste satsa på barnen, annars dör det ut, sa hon.

Både Karin Oldgren och Lena Sjöstrand framhöll att kyrkomusiken visserligen kan dra publik, men att detta inte betyder att kyrkomusiken är till för att fylla kyrkorna.

– Huvudsaken är inte att fler ska komma till kyrkan. Däremot vill vi att det vi gestaltar är relevant i människors liv, så att det uppstår ett möte och en mening, sa Lena Sjöstrand.

Karin Oldgren fyllde i:

– Det är inte svårt att locka många till kyrkan, men det måste finnas en mening med att göra det. Det primära uppdraget är ändå att visa att vi finns tillgängliga för många människor.

Lotta Gröning undrade hur kyrkan ska göra psalmskatten tillgänglig. Det är inte lätt, konstaterade Karin Oldgren, men man kan antingen ge upp eller kämpa. Ut och sjung psalmer på gator och torg, uppmanade hon. Och ännu en gång på kyrkomusiksymposiet lyftes frågan om arbetsgivarens ansvar för att främja kyrkomusikens framtid.

– Alltför många arbetsgivare sparar in på kyrkomusikerns tid att undervisa. Men vi måste få utrymme att visa barn och ungdomar att man kan spela orgel, sa Karin Oldgren.

Fakta: Kyrkomusiksymposium 2018

Symposiet hölls den 14–16 september i Uppsala i arrangemang av Svenska kyrkan och Sensus studieförbund.

 

Det var det sjätte kyrkomusiksymposiet, som brukar samla 700–1 000 deltagare.

 

Mark Levengood ledde ett inledande tvåtimmars estradprogram. Därefter hölls seminarier om bland annat kyrkomusiken som kulturarv, musikalisk forskning och gosskörernas betydelse.

 

Gudstjänster och konserter ordnades alla tre dagarna, bland annat en allsångskonsert på Stora torget i Uppsala och en konsert med organisten Cameron Carpenter på internationell turné.

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.