Forskare och Svenska kyrkan i samtal om framtiden

Med start i dag onsdag, inleder Karlstad universitet och Karlstads stift en gemensam samtalsserie under rubriken Framtid och hopp.

Det är centrum för forskning om regional utveckling, Cerut, som tagit initiativ till seminarierna som är öppna och riktar sig till allmänhet, församlingar, studenter och forskare.

–Bakgrunden till samarbetet med Svenska kyrkan är en ömsesidig nyfikenhet, från kyrkan på universitetet och vice versa, säger Lotta Braunerhielm föreståndare för Cerut.

Forskning från olika centrumbildningar kommer att varvas med exempel på praktik från olika församlingars arbete med de aktuella frågorna.

I det första seminariet med titeln "För ett uthålligt liv på landet", deltar två komministrar och en diakon, alla med erfarenhet från församlingar i Värmland där man jobbar aktivt med landsbygdsutveckling. Biskop Esbjörn Hagberg håller också ett inledningsanförande.

Seminarierna avslutas med ett gemensamt samtal då man kommer att diskutera vilken roll Svenska kyrkan har i samhället idag, hur kyrkan kan vara med och skapa hållbara samhällen och hur man gemensamt kan bidra till hållbar samhällsutveckling genom kunskapsutbyte, nytänkande och samverkan.

Frågan om Svenska kyrkans ansvar och roll i samhällsbyggandet är inte helt okontroversiell. Det finns ingen enhetlig uppfattning och mycket hänger på hur enskilda präster och diakoner väljer att arbeta.

–Hela frågeställningen kommer att vara föremål för ett eget seminarium i slutet av serien, berättar Kajsa Ålander, vikarierande stiftskonsulent och den som samordnar Svenska kyrkans deltagande i serien.

Fakta: De fyra seminarierna

23 oktober ”Framtid och hopp - För ett uthålligt liv på landet”
Svenska kyrkan och Cerut.
Seminariet pågår mellan klockan 13.00 och 15.00.
Plats: Karlstads universitet, Ljungbergsalen, ”Ägget” i hus 21.

28 november ”Framtid och hopp - För en uthållig livsmiljö”
Svenska kyrkan och Cerut i samarbete med CCS, Centrum för klimat och säkerhet

18 februari ”Framtid och hopp - För uthålliga livsriter”
Svenska kyrkan och Cerut i samarbete med CTF, Centrum för tjänsteforskning

10 april ”Framtid och hopp - För uthålliga livssituationer”
Svenska kyrkan och Cerut i samarbete med CGF, centrum för genusforskning

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.