Konsert med kyrkklockor fick internationellt pris

Den unika konserten ”Klockrent”, för alla Gotlands kyrkklockor, tog hem det prestigefyllda Prix Italia. Konserten sändes i Sveriges radio den 8 juni. Karin Rehnqvist är en av tonsättarna.

Grattis, hur känns det?

– Toppen! Jätteroligt, eftersom det var ett väldigt speciellt projekt på så många olika plan. För researchen fick vi klättra upp i sneda och vinda klocktorn, det var i januari och jättekallt. Så många människor var inblandade i konserten. Och konstnärligt var det en utmaning att göra någonting av 200 klockor.

Logistiken var omfattande?

– Oerhört. Owe Ronström var projektledare. Alla kyrkoråd måste tillfrågas, och vid varje kyrkklocka på Gotland måste det finnas en volontär som sände ljudet via en app i sin mobiltelefon. Det handlade om 105 ljudkällor som alla skulle in i radiobussen samtidigt. "Det här är större än OS", sa teknikerna på Sveriges radio. De lade verkligen manken till för att organisera det här på bästa sätt.

– Före konserten måste vi kolla att alla fanns på plats och att ljudet fungerade. Därför hade biskopen utlyst andakt före. Om det inte hade fungerat fanns det bilar som snabbt kunde ta sig till olika ställen.

Du har komponerat musiken tillsammans med domkyrkoorganist Claes Holmgren, hur gick det till?

– Idén till konserten kom från Owe Ronström och Eva Sjöstrand. Owe var projektledare och höll i alla trådar på lysande sätt. Jag komponerade första och sista satsen, de delar som är för alla klockor. Claes Holmgren gjorde mellansatsen för Visby kyrkans klockspel. Sedan träffades vi flera gånger, Claes, Owe och jag, pratade igenom och lyssnade för att skapa en fin helhet.

Fakta: 66 år gammalt pris

Prix Italia är ett internationellt pris, instiftat i Italien 1948, för de bästa inslagen inom tv, radio och webb (ursprungligen enbart för radioinslag). Över 90 tv- och radiobolag över hela världen deltar. Det är tionde gången ett svenskt radioinslag belönas.

Brita Häll

Kultur

Senaste artiklar