Kultur

Tre präster och en pastor med kärleksdrömmar

Kristin Molander, 46 år, är präst och söker nu kärleken via tv. Serien Tro, hopp och kärlek sändes i ett första avsnitt i kväll i Sveriges television.

- Jag gör det här för kyrkans skull och för mig, i den ordningen. Det här är ett nytt sammanhang för kyrkan och kan jag bidra genom att visa på ett kristet förhållningssätt så vill jag göra det, säger Kristin Molander.

- Det primära för mig är inte att träffa någon.

Kristin Molander jobbar på ekumenikenheten vid kyrkokansliet i Uppsala. I det inledande presentationsprogrammet berättar hon om sin vardag och vad hon längtar efter. Tittaren får bland annat möta henne i Mariakapellet på kyrkokansliet där hon gör i ordning altaret inför en gudstjänst. Hon berättar också om en tidigare skilsmässa och att hon nu lever varannan-veckasliv med sina tre barn.

- Jag var väldigt tveksam först till att vara med, jag reagerade som jag tror att andra reagerar med att tänka att ska kyrkan visa upp sig så här. Jag fick träffa producenten flera gånger och blev efterhand övertygad om programmets seriositet.

- Jag ser fram emot att få möta människor. Blir jag kär så får jag se det som en guds gåva.

De övriga tre som medverkar är David Castor, präst i EFS-församlingen i Röke, Åsa Meurling, präst i Djurö, Möja och Nämdö församling och Josef Barkenbom, pastor i pingstförsamlingen Södertörnkyrkan.

Programledare Mark Levengood återkommer flera gånger till frågan om vad andra kommer att tycka om att se präster leta efter kärleken. Kristin Molander är väl medveten om att det finns många åsikter om Svenska kyrkan. ”Om KG Hammar nös så gick folk ur kyrkan, och några gick in också”, säger hon.

- Som präst är det svårt att göra helt rätt, det är min erfarenhet. Jag är trygg i mig och i min tro och i mitt uppdrag, det är så jag förhåller mig till det.  

Kristin Molander beskrivs som ”en levnadsglad karriärskvinna som hoppas träffa en man som kan möta henne i diskussioner och tankar”.

David Castor är ”landsbygdsprästen från Röke som kanske inte är världsbäst på matlagning men har ett stort hjärta”.

Josef Barkenbom beskrivs som ”en pastor verksam i Stockholm som älskar mode som gärna vill ha en tjej som förstår hans engagemang i kyrkan”.

Åsa Meurling är ”vår skärgårdspräst som hoppas hitta en varm och grundad man med humor”.

Kvällens avsnitt är ett första presentationsprogram. Serien visas i sin helhet till hösten. 

Elisabet Sandberg

32

LEDIGA JOBB

Övrigt
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Härnösands stift

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 24 2019