Stötande resonemang

Det var en säregen upplevelse att läsa KT debatt i nummer 36/11. Fyra präster fyllde nästan hela utrymmet med sitt missnöje över Svenska kyrkans förmenta brist på tydlighet och identitet.

replik

kyrkans identitet

Det är inte lätt att dechiffrera inläggen, men skribenterna tycks föredra en kyrka som delar ut stenar i stället för bröd och utgör ett sällskap för inbördes beundran, och menar de sig själva bli förföljda och nedtystade när de hävdar denna sin bibel- och kyrkosyn.

Jag är vanlig kyrkomedlem och vill inte tysta ner eller förfölja någon, men jag tar mig rätten att ha invändningar mot resonemang jag som kristen finner stötande. Christer Hugo och Annika Borg må äga mycken lärdom, men det förefaller ändå som om den är otillräcklig och snarast till förfång.
Hugo och Borg medger visserligen att ingen kan säga vem Gud är, men i nästa andetag hävdar de att muslimernas Gud (Allah på arabiska) är en annan än de kristnas, och att judendomen och kristendomen visserligen har gemensamma rötter, men ”på djupet” inte delar gudsuppfattning. De hävdar också att Muhammed inte kan vara profet för kristna och att Jesus gör en rad exklusiva anspråk.

Jag tycker att deras påståenden verkar dåligt underbyggda. Att tro på en Gud, i monoteistisk mening, måste väl utesluta varje möjlighet att hävda monopol på densamme. Och när Mohammed säger att Gud är mild och förlåtande talar han väl till krist­na med samma trovärdighet som kyrkans präster gör när de framhåller Guds barmhärtighet och nåd. Vad Jesu exklusiva anspråk anbelangar får Hugo och Borg det att låta som om livets bröd var en fråga för Patent- och registreringsverket. Rätta mig om jag har fel, men visst var det så att Jesus uppenbarade sanningar för oss, han uppfann dem inte. Och visst var hans budskap snarare inkluderande än ett exkluderande. Ett bröd - en mänsklighet, liksom.

Samma söndag som jag skriver ner detta firar vi friheten i Kristus. Hugo och Borg verkar inte vilja delta i detta firande, men jag är för min del tacksam över den här friheten och över att få tillhöra en kyrka där den tas på allvar. Slutligen hoppas jag också att många läsare lade märke till Jackie Jakubowskis krönika som upptog högerspalten av debattsidan i detta nummer av KT. Den var till skillnad från de övriga texterna på sidan mycket uppbygglig i fråga om hur vi människor kan förebygga intolerans och fundamentalism.

Camilla Frostell
Lyngby, Lund

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.