Sansa debatten

Det är bra med debatt och diskussion om Svenska kyrkans identitet och förhållande till andra samfund, kristna som muslimska. <br> Så tolkar jag syftet med Helena Edlunds debattartikel i Kyrkans Tidning nummer 33/2011.

replik

kyrkans identitet och islam

Men jag reagerar starkt på Helenas grova generaliseringar och tillspetsningar om islam. Likaså tycker jag det är fel att påstå att Svenska kyrkan vill att ”islam ska skyddas från all form av provokation och konfrontation till absurditetens gräns” som Helena påstår. Jag har då aldrig läst eller hört företrädare för Svenska kyrkan ge uttryck för en sådan hållning.

Självfallet ska vi kritisera dem som anser det ska vara dödsstraff för homosexualitet. Men artikeln ger en bild av att alla muslimer är av den åsikten. Vi behöver inte leta värst länge för att finnasamma reaktionära åsikter om homosexuella bland kristna företrädare och kyrkor.
Vidare påstår Helena att Koranen och Nya testamentet är diametralt olika i sina budskap i det som är kärnan. Vilket jag också påstår är din grova och tillspetsade generalisering. Vi har nog inga svårigheter att finna kristna och muslimer som tvärtom påstår att kärnan i kristendom och islam och har många stora likheter.

Vi är betjänta av att sansa debatten och skilja ur vad som är reaktionära tolkningar och budskap från både kristna och muslimska företrädare, låt mig kalla dem stelbenta extremister. Det är de som förvanskar budskapet och samhällsklimatet. Det är en uppgift för oss andra kristna och muslimer. Den är uppgiften är viktigare än någonsin.

Lennart Hallengren
socialdemokrat
Kyrkopolitiker i Malmö

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.