Enhet i Kristus bara för vissa

Projektet ”Religion hjärta hbt” får nobben som utställare vid Jesusmanifestationen. Motiveringen är att det bara får plats ett begränsat antal bord i Kungsträdgården och att manifestationen inte ska handla om politik.

Men inga invändningar tycks finnas mot att nomineringsgrupperna Posk eller Frimodig kyrka är utställare, så argumentet klingar ihåligt.

En av kommentatorerna till denna nyhet på KT:s hemsida ställer frågan ”om hbtq-studenterna bryr sig om Jesusmanifestationen överhuvudtaget – annat än som ytterligare en arena att föra ut sitt budskap?”. Det fångar rätt väl in vad konflikten rör sig om. Det som för hbtq-samhället handlar om den egna identiteten och existensberättigandet, det handlar för vissa andra kristna om åsikter och påtryckningar.

Jesusmanifestationens idé är att kristna av olika modeller samlas för att gå tillsammans och fira enheten i Jesus. Om detta fungerar som evangelisation är ytterst tveksamt, men det hade kunnat vara stärkande för deltagarna i alla fall.
 För några år sen lämnade domprost Åke Bonnier ledningen för Jesusmanifestationen därför att hans åsikter upplevdes stötande. Nu blir hbt-gruppen bortstött. Vilken sorglig demonstration av enheten i Kristus.
/KT

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Mikkel
På tal om enheten i Kristus. Den synliga enheten mellan alla kristna är inte en andrahandsfråga, utan den är en del av meningen med Jesu uppdrag. Jesus gav sitt liv för sin kyrkas enhet. Den kristna splittringen är därför en skandal, som motverkar Jesu verk för världens frälsning, i och genom Kyrkan, vilkens synliga enhet enligt Jesu (Joh. 17:9-23) är ett villkor för att världen ska kunna tro på honom. Den kristna enheten kan aldrig uppnås genom att kompromissa med världsliga förhandlings­metoder om livets värde från vaggan till graven, kvinnliga präster och öppen homosexualitet, etcetera. Arbetet för kyrkans enhet b­estår i ett gemensamt sökande efter sanningen under ständig beredskap att pröva den egna ståndpunkten, i lyhördhet för Guds vilja. I ekumeniken är det Guds vilja som står i centrum, Inte jag, mig och jag själv.
Jacob Hjort
Skall bli intressant att se huruvida även denna kommentar uppfattas som stötande/näthatande. Ibland uppfattas HBTQ-förespråkarna som aggressiva och intoleranta mot avvikare. Frågan är väl var makten ligger. Är det HBTQXYZ-personer som behöver skyddas mot det homo(BTQ)foba samhället, eller är det kristna grupper som ställer sig tveksamma till utlevd homosexualitet som behöver skyddas från ett politiskt korrekt samhälle. De 70 % rödgröna journalisterna brukar ha bilden klar för sig och det kommer inte komma som någon chock när Jesusmanifestationen får antingen stryka på foten eller kommer att konkurreras ut av ett av stift och parti finansierat jippo. Det kan hävdas att man inte har en rätt att vara intolerant, men här handlar det naturligtvis om något annat nämligen bibelsyn. Skall Jesusmanifestationen bli ytterligare ett ställe där personer med en traditionell kristen profil inte känner sig hemma?
olov sandegård
Det är märkligt att det ska vara så svårt att ta till sig kärnan i Jesu uppmaning till mänskligheten, nämligen att konsekvent stå upp för det sanna broderskapet/syskonskapet mellan ALLA människor. Vad frågan djupast sett handlar om är: Är det Jesu undervisning, som ska vara vårt rättesnöre, eller olika självutnämnda auktoriteter inom de kyrkliga organisationerna? Det duger heller inte att gömma sig bakom enskilda bibeltexter. Det är väl inte bibeln eller dess olika skribenters tankegångar som ska vara föremål för vår dyrkan? Självfallet ska alla som betraktar Jesus som föredöme (oavsett åsikter i övrigt och oavsett sexuell läggning) vara välkomna i en Jesus-manifestation värd namnet.
Andreas Holmberg
Men om en religion hjärta polyamori-grupp 2013 (jfr polyseminariet som SvK arrangerade på Pride häromåret) inte får ställa ut, har man därigenom återigen demonstrerat okristligt utstötande? Och om man inte tycker att kärleksfullt polyamorösas utsatta situation är lika behjärtansvärd som hbt-personers, med vilken rätt tillåter man sej denna plötsligt påkomna moralism och detta sätt att göra skillnad på människor? Jag förutsätter nu att inte heller någon konservativ anti-hbt-grupp (eller ens någon mer feministisk antipolyamorigrupp) får göra PR för sin linje i sexualfrågor i samband med Jesusmanifestationen. Får så ske förstår jag religion hjärta hbt (liksom ledartexten ovan) bättre.
Jacob Hjort
Olov Sandegård tycks vara vår nya auktoritet avseende vad som är kärnan i bekännelsen. Bortse då helst från 2000 års tolkningstradition. Profeten har talat.
Andreas Nilsson
Vad blev det av konferensen "Religion hjärta hbt" som länge annonserades i tidningen? Har jag missat reportage?
Sten
Jacob & Co. Det är självfallet lika okristligt att "knacka homofob" som att "knacka bög". (fysiskt eller psykiskt) Ingendera harmonierar med kärnan i bekännelsen. Eller? Jag kan ha fattat fel, jag tycker "vi älskar även våra fiender, även hedningarna älskar sina närmaste" är kärnan i bekännelsen. Men det kanske är Paulitiska och gammaltestamentliga levnadskorrektiv som är kärnan? Och isåfall hur har selektionen av dessa korrektiv utmejslats ur texterna till Guds Sanning idag?? Ursäkta, jag vill inte provocera, jag vill förstå hur traditionell kristendom följer kärleksbudet och förmedlar det glada budskapet. Är även er kristna tro för "den andre" mer än för egen komfort?