Nyhet 3

Annie Lööf - när präster och diakoner får välja

Centerpartiet går starkt framåt i gruppen präster och diakoner och når nära 24 procent. Miljöpartiet backar. Det är de största förändringarna i Kyrkans Tidnings stora valenkät bland präster och diakoner.

Det är tredje gången som KT mäter den politiska opinionen under valåret bland präster. Diakonerna är med för andra gången.

Den stora raketen i enkäten är Centerpartiet som får stöd av 22 procent av diakonerna och 24 procent av prästerna. Det är fyra gånger mer än i KT:s valenkät 2014, då partiet låg på sex procent.

– Centern är tillbaka på 70-talsnivå bland prästerna, då Centern var största borgerliga parti i Sverige, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– Centern är oerhört stark i den här väljargruppen, säger han.

En av många präster som kommer att lägga sin röst på Centerpartiet i höst är Peter Andréasson, kyrkoherde i Aneby i Linköping stift.

– Jag tänker rösta på Centerpartiet därför att de vågar stå upp för de ensamkommande i en tid där många andra vill göra det svårare för dem. Trots ett dåligt lagförslag vågar partiet stå upp för de svaga i samhället, säger han.

Andreasson säger att han i förra valet röstade på Miljöpartiet. Att han nu väljer C handlar inte enbart om flyktingfrågor.

– De vågar välja en egen väg och böjer sig inte för blockpolitiken, utan vågar stå för sina värderingar.

Även förtroendet för partiledaren Annie Lööf har ökat starkt i gruppen diakoner och präster. Hon går från knappt två procent 2014 till 28 procent i år som svar på frågan vilken partiledare som har störst förtroende. Därmed ligger hon klart högre än de andra partiledarna.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ligger tvåa, 18 procent av prästerna och diakonerna ser honom som den mest förtroendeingivande partiledaren. Trea är statsminister Stefan Löfven (S) på 15 procent.

Moderaternas nya ledare Ulf Kristersson får 11 procent, att jämföra med 24 procent för företrädaren Fredrik Reinfeldt för fyra år sedan.

– Annie Lööf har en tydlig framtoning och har stakat ut C som ett trovärdigt parti, säger Peter Andreasson i Aneby.

Peter Andreasson är långt ifrån den enda präst som gått från Miljöpartiet till Centern. För fyra år sedan sade nästan 27 procent av prästerna i enkäten att de tänkte rösta på Miljöpartiet. Nu är stödet nere på cirka 14 procent i båda grupperna.

– Men både Miljöpartiet och Kristdemokraterna har klart högre stöd bland präster och diakoner än i väljarkåren i stort, säger Magnus Hagevi.

Trots minskningen ligger därför Miljöpartiet ändå i nivå med stödet för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i enkäten, omkring 14 procent.

Kristdemokraterna har backat något, från 14 till cirka 12 procent. Magnus Hagevi ser detta som en del i en större trend att partiet tappar stöd från sina kärnväljare.

– KD är ett parti i kris. Det har tappat oerhört mycket bland kyrkans aktiva och bland de aktiva i de traditionella frikyrkorna, säger Magnus Hagevi.

Undersökningar som han har gjort visar att stödet för KD bland de frikyrkliga minskat från 70 procent i valet 2002 till 26 procent 2016. Ebba Busch Thor har ett klart lägre förtroende än företrädaren Göran Hägglund.

– Risken för KD att åka ur riksdagen är överhängande. De fick så många taktikröster i förra valet. Incitamentet att taktikrösta blir mindre när blockpolitiken har mindre betydelse för regeringsbildningen. Man vill inte riskera att lägga sin röst på ett parti som inte gynnar det parti man egentligen stöder.

Riksdagens näst största parti, Moderaterna, minskar något i enkäten från drygt elva till tio procent av rösterna. Liberalerna ligger på fem procent, ungefär som i den allmänna väljaropinionen.

Även det ökade stödet för Sverigedemokraterna går att avläsa i vår enkät. För fyra år sedan svarade ingen präst att de tänkte rösta på partiet. I årets enkät svarar åtta präster att det tänker rösta på SD.

– Det är ändå väldigt få präster och diakoner som röstar på SD, säger Magnus Hagevi.

 

Hur tänker du rösta?

 

Ann-Sofie Söderström

41 år
komminister
Klippan, Lunds stift

– Jag kommer förmodligen att rösta på Centerpartiet. De har en värdegrund som jag delar. Partiledarna är väldigt viktiga och jag tycker att Annie Lööf är bra. Valet är också ett val var man står som människa. För mig är familjefrågor, hur vi fördelar pengar, flyktingfrågor och klimat och miljöfrågor viktiga.

– M är för konservativa och flörtiga med SD-väljarna.

 

Margareta Lund

65 år
diakon
Norra Tjust pastorat, Linköpings stift

– Jag har inte bestämt mig, men det blir antingen Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Klimatet är huvudfrågan för mig, men också värderingar, etiska frågor och invandring. De som redan har kommit borde få stanna. Det borde vara lättare att få komma hit som anhörig. Den av partiledarna som jag har mest förtroende för är Jonas Sjöstedt. Han är seriös, trovärdig, har bra åsikter och bra etik.

 

Willem-Jan Fens

61 år
kyrkoherde
Mariestad, Skara stift

– Jag har inte bestämt mig, men jag funderar på att rösta på Miljöpartiet eller Socialdemokraterna.  Det blir inte Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna eller Liberalerna. Vad som avgör för mig är värderingarna som partierna står för. Till sinnet är jag mest liberal. Socialdemokratisk människosyn delar jag till stor del, men är jättebesviken på att S tagit sakfrågor från SD. M är inte aktuellt eftersom de ser flyktingar som ett problem.

 

Helene Öhman

55 år
kyrkoherde
Ringsjö, Lunds stift

– Jag är övertygad om att jag kommer att rösta på Centerpartiet. Annie Lööf är den partiledare som står fast vid det hon gjorde i flyktingpolitiken 2014. Jag delar Centerpartiets syn på företagarpolitik och folkkyrkan.

– Jag har varit aktiv i Liberalerna tidigare, men tycker inte att de har samma styrka att stå för sina värderingar om alla människors lika värde. Kristdemokraterna har blivit som en kopia av Sverigedemokraterna och jag tror att de riskerar att åka ur riksdagen.

Fakta: 700 fick enkäten

Enkäten gick ut till 500 präster och 200 diakoner.

52 procent har svarat.

Det finns ingen stor skillnad mellan hur präster och diakoner svarar. Kvinnor röster mer vänster än män.

Lennart Lundberg

Läs också:

Nyhet

Hälsa och sjukvård viktigaste valfrågan

21 Juni, 04:00
Hälso- och sjukvård, klimat och miljö, flyktingar och invandrare. Det är de tre viktigaste valfrågorna för präster och diakoner, visar valenkäten.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

58

LEDIGA JOBB

Västerås stift
Stockholms stift
Stockholms stift
Linköpings stift
Visby stift

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 16/17 2019