Nyhet 2

Därför stödjer biskop Modéus böneutrop i Växjö

Nu svarar biskop Fredrik Modéus på kritiken och hatstormen mot hans stöd till böneutrop i Växjö: De som bekänner sig till Islam måste få synas och ta plats.

En moské i bostadsområdet Araby, Växjö, har ansökt om att få sända ett till tre minuter långt förinspelat böneutrop varje fredag, volymen skulle vara justerbar. Efter biskop Fredrik Modéus i ett Facebookinlägg uttalat sitt stöd för det möttes han av en av en strid ström av svordomar och könsord.

Det ledde till att biskopen och hans medarbetare bestämde sig för att ta dölja inlägget från hans öppna facebooksida. 

– Vi kom i ett läge där kommentarerna var så fulla av könsord, svordomar och hat. Det blev ohållbart och vi valde därför att ändra inställningarna på inlägget så att det inte lägre är offentligt, säger biskop Fredrik till Kyrkans Tidning.

Står du fortfarande för vad du skrev?

– Till etthundra procent.

Varför tror du att du möttes av hat?

– Jag tror att det beror på en rädsla, som är begriplig, inför det som är ovant eller obekant. Så är det för oss alla: Det vi inte känner till vill vi hålla på avstånd.

Varför är frågan om böneutrop något som en biskop ska uttala sig om?

– Vi lever i en mångkulturell och mångreligiös tid. Det är en tid som kräver tolerans och respekt av oss. För mig är det naturligt att säga att de som tror på ett annat sätt än vad jag gör ska vara välkomna att gestalta och visa det, säger han.

– Jag har mina djupa rötter i kristen tro och bekänner Jesus Kristus som frälsare. Samtidigt så vill jag säga ja till andra människors möjlighet att uttrycka sin tro, eftersom alternativet är orimligt.

Vissa har reagerat på att du skrev att du ”hoppas” får höra böneutrop och tolkat det som ett uttryck för synkretism. Vad säger du till dem?

– Så fort man uttalar sig i den här frågan, eller andra liknande känsliga frågor, spinner tolkningarna loss fullständigt på sociala medier. Det jag skrev, och har sagt, är att det är rimligt att de som bekänner sig till islam också ska få finnas i vårt land. En konsekvens av det är att man också får höra böneutrop. Det är i den meningen jag hoppas.

– Den som talar om synkretism går vilse. Detta säger jag eftersom jag är kristen, bekänner Jesus Kristus och har mina kristna rötter. Och det är just de djupa rötterna och den tydliga bekännelsen som leder till att man kan möta den andre och erkänna att andra tänker annorlunda.

Vad tror du att det skulle innebära för det religiösa landskapet i Växjö om moskén inte får ha sina böneutrop?

– Då säger man: Om man är muslim så ska man inte få utöva sin religion på ett sätt som syns och tar plats. Det är helt fel väg att gå. Vårt mångreligiösa samhälle måste ge utrymme för alla att synas och märkas, säger biskopen.