Nyhet

Inträdessajt gör det lätt att gå med

Jag ville ge en positiv motvikt och startade en inträdessajt när det blev så mycket fokus på utträdessajter, säger prästen Daniel Jansson.

För en månad sedan lanserade Daniel Jansson, ungdomspräst i Alingsås och distriktschef i Ödenäs, sin sajt medlemsvk.nu som berättar hur man enkelt går med i Svenska kyrkan. Här finns också medlemsröster om varför man är med, ett test som lite humoristiskt visar om du ska vara med i Svenska kyrkan och exempel på vad Svenska kyrkan gör.

– I september handlade så mycket om utträden och varför man inte skulle vara med, det var utträdessajterna som dök upp i min och mina vänners Facebookflöden och min idé föddes, förklarar Daniel Jansson.

För på samma sätt som det inte var så tydligt på Svenska kyrkans hemsida hur man skulle gå ur, var det heller inte så lätt att förstå hur man skulle göra för att gå med. Daniel Jansson byggde därför sin egen digitala sida.

– Det är inte i motsats till kyrkans egen sida det här, utan för att snabbt få ut informationen som det gjordes på det här sättet, säger han.

När man anmält på medlemsvk.nu att man vill gå med, tar Daniel Jonsson kontakt med respektive församling.

– Jag finslipar hela tiden, bland annat håller jag på att samla många fler röster, jag väntar på ett beslut i kyrkorådet så att jag kan få använda Svenska kyrkans logga på sajten och det kommer att bli fler test och quiz på sidan.

Hittills har Daniel Jansson fått in tio anmälningar, från några som tidigare har gått ur och vill komma tillbaka, från någon som inte är döpt samt ytterligare från någon som väntar på dopet.

– Just nu har jag en kvinna som inte är döpt som kommer till mig för att prata. Vi får se vad samtalen leder till.

En skillnad mot utträdessajterna är att upphovspersonen Daniel Jansson är betydligt öppnare om sig själv.

– Jag har fått mycket positiv feedback från olika håll. Just nu ligger mitt fokus på att samla och få ut 50-60 röster till om varför de vill vara med.

LEDIGA JOBB

54

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 50 2018