Pernilla Håkansdotter Olsson blir ny chef i SKUT

Hon har cyklat till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden och synts på TV i Morgan Allings program om mobbning. Till hösten blir Pernilla Håkansdotter Olsson Svenska kyrkans nya utlandschef.

Sedan 2013 har Pernilla Håkansdotter Olsson varit kyrkoherde i Klippans församling och lett arbetet med en stor sammanslagning då tre församlingar blev ett pastorat. Men nu väntar helt nya arbetsuppgifter då hon i oktober blir ansvarig för Svenska kyrkans verksamhet i drygt 20 olika länder.

– Det känns stort, jag är stolt. Nervositeten finns inte där utan jag är mest förväntansfull. Det ska bli en spännande utmaning, jag får ha fokus på hela världen i den här tjänsten.

Pernilla Håkansdotter Olsson prästvigdes av Anders Wejryd i Växjö 1999. Hon beskriver sig själv som en entreprenör snarare än en förvaltare och är ständigt på jakt efter nya utmaningar. För bara en vecka sedan kom hon hem från Paris dit hon cyklat från Helsingborg för att samla in pengar till barncancerfonden. Hon har sett utlandskyrkans arbete på nära håll. Innan hon kom till Skåne och Klippans församling tjänstgjorde hon som kyrkoherde i Los Angeles och San Francisco under två år. 

– Jag vet hur mycket gott arbete kyrkan gör utomlands. Med gudstjänsten i botten blir vi en samlingsplats för språket och kulturen. Det är små verksamheter där människor arbetar tätt. Så som Svenska kyrkan fungerar utomlands skulle jag vilja att det såg ut mer hemma, säger hon.

Det har stormat rejält kring den organisation som Pernilla Håkansdotter Olsson nu blir chef över. Efter förra årets avslöjanden om dyra middagar, obetald arbetskraft och anställda som reste privat för kyrkans pengar tvingades flera chefer avgå, däribland den tidigare högsta chefen för utlandskyrkan. Men Pernilla Håkansdotter Olsson vill se framåt.    

– Först handlar det för mig om att lära känna verksamheten. Det är en stor organisation och man får tänka brett. Jag vill fortsätta med det som fungerar bra och förändra det som är mindre bra. Men det mesta som SKUT gör är ju toppen, säger hon.

Synlighet och transparens är viktigt för Pernilla Håkansdotter Olsson. Det var bland annat därför hon tackade ja när frågan kom från SVT om Klippans församling kunde tänka sig att vara en av arbetsplatserna i TV-serien ”Morgans mission”. I programserien besökte Morgan Alling en rad arbetsplatser för att prata om och synliggöra vuxenmobbning.

– Vi är en av Sveriges största organisationer, det skulle vara konstigt om vi inte syntes. Men vi har också ett stort ansvar. Jag brukar säga att medlemsavgiften är ett förtroendekapital som vi måste kunna visa att vi använder klokt. Det gör vi genom att öppna upp kyrkorummet på ett sätt som gör att människor känner att det är deras kyrka.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.