Nyhet

Petersson och Linder går vidare i biskopsvalet i Visby

UPPDATERAD. Det blir en andra valomgång i biskopsvalet i Visby mellan de båda förhandsfavoriterna Thomas Petersson, 49, domprost i Växjö och Louise Linder, 54, församlingsherde i San Fransisco.

Petersson vann dagens första omgång i biskopsvalet med 75 röster mot Louise Linder som fick 49 röster. Petersson fick därmed 45,7 procent av rösterna.

- Det är roligt att få så många av röster. Det känns utmanande och spännande. Nu blir det en lång väntan till den 5 mars, säger Thomas Petersson när han just fått resultat från Visby.

Vad gör du nu?

- Jag fortsätter mitt vanliga jobb. Jag svarar på frågor från elektorer och media.

Något kampanjande blir det inte för honom fram till den 5 mars.

- Att vi har val till biskopstjänsten bygger ju på att jag ställer mig till förfogande och svarar på de frågor som finns. Det är elektorerna uppgift att avgöra vem som blir biskop i Visby.

- Det känns jättespännande att  vara med så här långt, säger Thomas Petersson, som blev tvåa i biskopsvalet i Växjö 2014, efter Fredrik Modéus.

Louise Linder - tvåan i valet - fick nära 30 procent av rösterna.
- Jag är hedrad över det förtroende Visby stift har visat mig så här långt och ser mycket fram emot den fortsatta valprocessen, skriver hon i ett mejl till kyrkans tidning.

Hon skriver också att hon, om hon blir vald till biskop i Visby stift, tillsammans med församlingarna på Gotland och i världen, ska verka för en inkluderande och öppen kyrka.
– Jag vill att vi tillsammans ska arbeta för Kristi Kyrka som är välkomnande för alla som vill vara en del av den kristna gemenskapen, en kyrka som också är en naturlig del av samhället för både gotlänningar och svenskar i utlandet, skriver Louise Linder.

Jonas Lindberg, 49, enhetschef i Uppsala domkyrkoförsamling blev trea med 20 röster. Kyrkoherde Michael Bjerkhagen, 51, Kungliga hovförsamlingen fick 13 röster och Larsa Rännar, 57, kyrkoherde i Nordmalings församling i Luleå stift fick fyra röster.  Tre röster var ogiltiga. Totalt deltog 164 personer från Visby stift och Svenska kyrkans utlandsförsamlingar.

LEDIGA JOBB

54

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 50 2018