Nyhet

Prytz efter OS-segern: Fantastiskt arbetslag som peppar

UPPDATERAD. Nu är Sveriges damcoach i curling historisk. Maria Prytz, kommunikatör i Svenska kyrkan, är den första kvinna som tagit medalj både som ledare och som spelare.

– Att ta silver som aktiv var häftigt. Men att ta ett guld som coach var så mycket större än jag trodde. Jag är tacksam och lycklig över att ha fått vara med om båda upplevelserna, berättar hon för Kyrkans Tidning, just hemkommen till hemstaden Härnösand, efter stora hyllningar på Arlanda i måndags.

I OS i Sotji 2014 var Maria Prytz, som till vardags är kommunikatör i Härnösands pastorat, skipper (den i laget som slår sista stenen) och tog silver. Natten till söndag svensk tid coachade hon det nya unga svenska curlinglandslaget, lag Hasselborg, till guld mot hemmanationen Sydkorea. Matchen slutade 8–3 till Sverige.

– Det roligaste var att se att tjejerna kunde gå ut i OS-finalen och prestera så pass bra som det gjorde fast det var en så otroligt viktig match, säger Maria Prytz.

Det är två år sedan hon avslutade spelarkarriären för att satsa på en ledarroll i det nykomponerade svenska damlandslaget, lag Hasselborg. Hon säger att det är en hård satsning som ligger bakom guldet men att grunden är att de har fyra riktigt duktiga spelare i laget.

– Vi jobbar hårt med taktik och strategi kring laget och har en analytiker från Canada, Gerry Guertz, som är expert på statistik till hjälp.

Han hjälpte Sverige bland annat med att analysera motståndarnas styrkor och svagheter till stor nytta för laget.

I gruppspelet förlorade Sverige två matcher efter varandra.

– Efter det reste vi oss och var otroligt starka. Vi hade en ledig dag när i snackade ihop oss, laddade batterierna och tog sedan fem raka segrar fram till och med finalen.

– Vi har jobbat hårt med det tekniska, taktiska och även allt runt omkring för att få en stark kärna när det kommer till kommunikation och harmoni.

– Som ledare gäller det att se andra. Vi har en mental coach, Ingemar Edström, som vi jobbat hela året hur vi kan stärka varandra

I en intervju med Kyrkans Tidning inför OS 2014 berättade hon att hennes kristna tro ger henne mental styrka som är viktig i avgörande skeden i curling. Den inneboende styrkan har hjälpt Maria Prytz att coacha laget till två EM-silver. När hon i lördags eftermiddag lokal tid bänkade sig vid kortsidan för att följa OS-finalen mot Sydkorea var hon nervös.

– Curling handlar mycket om mental styrka och kommunikation i laget. Vi snackar mycket och snackar juste, så att alla känner sig trygga och starka.

Maria Prytz ägnar 110–120 dagar om året till curlinglandslaget. Hon är tacksam att ha en förstående chef domprost Kent Nordin. Det var även hans företrädare Tor Frylmark, framhåller Maria.

– Jag har ett fantastiskt förstående arbetslag som hejar och peppar mig.

Om två veckor är dags igen att packa resväskorna. Då spelas Curling-VM i North Bay i Canada.

Fakta: Curling

Curling började spelas i Skottland redan på 1400-talet. Spelet kom till Sverige på 1800-talet.

 

Spelet går ut på att slå 18-20 kilo tunga granitstenar in i boet så nära mitten (Tee) som möjligt.

 

Varje lag spelar åtta stenar per rond på en 42 meter lång bana.

 

Curling för både damer och herrar har varit med i OS sedan 1998 i Nagano. Men redan i de allra första olympiska vinterspelen 1924 i Chamonix i Frankrike spelades curling för herrar.

LEDIGA JOBB

54

E-tidning

Kyrkans Tidning nr 50 2018