Försoningsteologi

Härskarteknik är vuxenmobbning

Susanne Ringskog

När socialdemokratiska partiets tidigare ledare, Göran Persson, debatterade i riksdagen ställdes han ibland mot dåvarande finans­ministern Anne Wibble (FP). Anne Wibble var inte bara finansminister, hon var också ekonomie licentiat.

Göran Persson hade inte ens avlagt akademisk grundexamen. Hur pass vördnadsfullt titulerade han då denna licentiat och finansminister? Jo, med ”fru Wibble”. Därigenom förminskade han henne till att bli inte mer än en hustru, ett bihang till sin äkta man.

Jag kommer att tänka på Perssons härskarteknik när jag läser Anna Sofia Bondes analys (Kyrkans Tidning  24/11) av Ulla Karlsson. Vem Ulla Karlsson är? Ulla Karlsson är en ovanlig och modig präst som sagt: ”Plocka bort allt tal om synd, skuld, skam, blod, slaktade lamm och annat förfärligt! ... Tala i stället om ... människor i utveckling ... om kärlek, till medmänniskor, till det egna jaget, barmhärtighet, godhet, medmänsklighet ...” (Kyrkans Tidning webbdebatt, 110323).
Ulla Karlsson fick möta så mycket kritik och hätska angrepp för det hon skrivit att hon nu lämnat sin prästtjänst.

Vad anser prästen Anna Sofia Bonde i Kyrkans Tidning (24/11) nu om sin kvinnliga prästkollega? Jo, att det är tragiskt ”... att en enskild präst låter påskina (min kursivering) att hon vill diskutera principiella teologiska ställningstaganden i media, när hon egentligen hade behövt gå med sina tvivel till en duktig själavårdare.”
Det är här jag hoppar till. Är det inte just detta Ulla Karlsson gör, diskuterar principfrågor? Varför reducerar Bonde henne till någon ”med tvivel”?
Med detta antyder Bonde att Ulla Karlsson skulle ha något fel i sitt tänkande, som gör att hon behöver själavård. Med andra ord: Ulla Karlssons åsikter ska inte tas på allvar, utan i stället ses som (förvirrade) uttryck för en  tvivlande själ.
Denna diagnostisering, denna mästrande överlägsenhet mot en kollega är inget annat än en förminskande härskarteknik. Precis likadan som den när Göran Persson sade ”fru Wibble” i stället för ”finansministern”.

KG Hammar har sagt, att ingenstans har han mött så mycket ondsint elakhet som inom kyrkan, bland kolleger. Jag kommer att tänka på detta när jag läser vad Bonde skriver om sin prästkollega Ulla Karlsson – hon som nu drivits att sluta sin prästtjänst.
Härskarteknik – det är ingenting annat än vuxenmobbning.
Vagnhammar
Simrishamn

• magnus

Typiskt för Svenska kyrkan...?

• Namn

Mångfalden inom mobbningen är rimligen såväl intressant som prioriterbar. Det torde räcka med köns/genus relaterade vaianter för att förstå problemet som bla Jakob utsätts för. Forskningsfrågan torde kunna vara om antimobbningsverktygspalett kan tolkas utifrån medmänskliga rättigheterna?

• Hans w

Ursäkta Susanne, men jag förstår inte vad som är förnedrande med att bli kallad fru.
    Det är väl mycket mer personligt än en högtravande titel.

• Tjatte Hedlund

Svar till Magnus. Nej det är inte typiskt, varken för en organisation eller en grupp. Enligt mitt förmenande finns det två typer av mobbare. Den ena är de som i fallet Göran Persson, de som mobbar medvetande om vad de gör, eller som i inlägget från Hans W, som dessutom inte vågar visa sitt full namn, som LÅTSAS att de inte förstår kränkningen som den mobbade utsätts för.
    Den andra typen är de som i rent oförstånd, de facto, INTE BEGRIPER att en annan människa blir utsatt för en kränkning. Det tråkiga i sammanhanget är att andra som ser eller hör att en eller flera människor blir kränkta, har en tendens att försvara de sistnämnda mobbarna med den krystade ursäkten att "det var inte meningen" att kränka den som blev mobbad. Som om smärtan från en kränkning skulle vara lättare att ta emot och bära, bara för att mobbaren inte brydde sig om att ta reda på om hEns beteende mot någon är kränkande. Sist men inte minst, till Hans W vill jag citera en klok Grek som sa att: "Mot dumheten kämpar även Gudarna förgäves". Den som VILL FÖRSTÅ Susanne Ringskog, den förstår hennes exempel.

• magnus

OK, jag skall korrigera mig själv: Det är kanske inte vanligt för Svenska kyrkan, men väl vanligt att det förekommer INOM Svenska kyrkan.

• En anonym en

Först en viktig sak. Gud är inte den papperstiger som behöver vara rädd för jobbiga frågor. Rädslan finns någon annanstans.
    För det andra. Teologin är inte Gud. Skulle den falla ihop så har vi ändå Gud kvar! Och Gud är ju det enda vi behöver.
    Så låt oss diskutera och ifrågasätta teologin så mycket det bara går! Och det med alla tänkbara hjälpmedel som t ex andra trosinriktningar, olika religioner, filosofier, psykologi och annan vetenskap, med hjälp av vår medkänsla och förnuft. Och framförallt med hjälp av den Helige Anden.

• Karl Ekman

Synd att kyrkan inte lysssnar till Ulla Karlsson. Med fler av hennes "sort" i Svenska Kyrkan skulle jag kanske bli medlem.
    Det är tur att Gud är med mig (och alla andra) hela tiden. Fast det finns väl folk inom kyrkan som ifrågasätter det också.

• Karin Ranieli

Jag är inte glad att Ulla Karlsson utsatts för hätska angrepp, men jag är glad att hon lämnat sin prästtjänst. Om man vill förneka grundläggande sanningar i den kristna tron, bör man ta konsekvenserna av det och avgå. Tack Anna Sofia Bonde!

Mer inom samma ämne
Försoningsteologi