Allah i textilfynd från vikingatida gravar?

UPPDATERAD. När textilarkeologen Annika Larsson återskapade mönstrade sidenband som hittats i vikingatida gravar gjorde hon en sensationell upptäckt. I banden är orden Allah och Ali invävda med kufisk skrift, menar hon. Men nu får hon kritik av en amerikansk arkeologiprofessor.

Uppdaterad med kritiken från forskaren.

– Under den här perioden påverkas man av både kristendom och islam. Jag kan inte tänka något annat, säger Annika Larsson, forskare i textilarkeologi vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.

Den kufiska skriften finns främst som mosaik mausoleer och i Centralasien, i området kring Uzbekistan och norra Iran.

– Östra Svealand och Mälardalen var under delar av vikingatiden en del av den östliga kultursfären, liksom den var en del av den europeiska kultursfären, säger Annika Larsson.

Medan Västsverige och Norge var mer västinriktat, med tätare kontakter med Storbritannien och Irland, utgjorde Mälardalen en västlig utpost för den östliga kultursfären där Islam spelar en väsentlig roll.

 Upptäckten gjordes under förberedelserna för utställningen Viking Couture som just nu visas på Enköpings museum.

Sidenbanden har hittats i både kvinno- och mansgravar, och ett av banden satt runt huvudet på en av de döda. Det var mycket dyrbara föremål som bara hittats i gravar.

Fynden sträcker sig från mitten av 800-talet fram till 960-talet, det vill säga samtidigt som en stor mängd arabiska mynt dyker upp i Mälardalen och östra Svealand. Mynten har en annan typ av arabiska inskriptioner som inte är geometriska. Att vikingarna skulle ha inspirerats av mynten när de vävde sidenbanden är därför inte troligt.

– De som har spridit mönstren och texterna – om det är vikingar, asiater eller ryssar - har sett de här geometriska formerna i verkligheten, säger Annika Larsson.

Orden är i vissa fall spegelvända så att de kan läsas från vänster till höger, liksom bokstäverna. Det ger enligt Annika Larsson indikationer på att banden och dräkterna kan har tillverkats väster om det muslimska kärnområdet, och att de fanns inslag av islam också här.

Det antyder också att föremålen i gravarna inte bara kommer från handel och plundringståg, vilket har varit den traditionella förklaringsmodellen.

– Inskriptionerna förkommer i typiskt vikingatida dräkter som har sin motsvarighet i bevarade bilder av valkyrior, säger Annika Larsson.

En av gravarna som ställs ut i Enköping innehåller bland annat en tupp utan huvud. Det faller tillbaka på en gammal arabisk berättelse och är ett tecken på evigt liv.

– Berättelsen är en del av kulturen i östra Svealand, helt klart. De gravar som har hittats i östra Ryssland ser likadana ut som de som vi har här, och funkar på samma sätt. Det är alltså inte bara banden som stärker att det har funnits en östlig, muslimsk, närvaro i Sverige.

De kufiska tecknen fanns under vikingatiden i mosaiken på gravmonument och mausoleer i framför allt Centralasien. Liknande tecken har hittats i gravdräkter i vikingatida kammargravar i exempelvis Birka i Mälardalen och i båtgravar kring Gamla Uppsala.

– Jag tror att vissa av de som är begravda här kommer från Centralasien ochkanske till och med levde här. Det finns inga belägg för detta, men det är troligt.

Hur passar då Allah och Ali in i asatron?

Annika Larsson menar att det som vi ofta benämner som asatro i själva verket ska ses som en dyrkan av eller en hyllning till uppsatta personer – exempelvis hövdingar - som har levat, snarare än en religion med gudar i den bemärkelse vi lägger i begreppet i dag. Oden sades exempelvis vara en stor hövding som invandrade från Asien.

Skriftliga källor som exempelvis Nestorkrönikan från omkring sekelskiftet 1100-tal visar att det gick att välja vilken religion man ville tillhöra, berättar Annika Larsson.

– Jag tror inte att man ska prata om begreppet religion när det gäller den så kallade asatron. Det som kallas för asatro var antagligen mer att betrakta som folktro. Att jämföra med vår syn på världsreligionerna islam, kristendom och judendom är ett senare synsätt. Därför var det nog fullt möjligt för de som levde här under 800- och 900-talet att inspireras av både islam eller kristendom.

Uppdatering: Sedan publiceringen har nyheten blivit en världsnyhet, vilket bland annat har lett till forskarkritik från den amerikanska arkeologiprofessorn Stephennie Mulder, som menar att det inte finns något stöd för att det skulle handla om kufisk skrift. Nu har Uppsala Universitet också sagt till P4 Uppland att "man tydligare borde ha angett att forskningsresultaten var preliminära och att de inte granskats av andra forskare".

Fakta: Viking Couture

Lördagen den 30/9 klockan 11:00 öppnar museets senaste samarbetssatsning Viking Couture.

 

Utställningen pågår 30 september-3 februari 2018.

 

Ett samarbete mellan forskare, textildesigners och en couturier, sömmerska.

 

Modern teknik ska ge ny kunskap om vikingatidens historia.

 

Utgångspunkten är en ung vikingakvinnas grav. Arkeologiska fynd visas tillsammans med nytillverkade skapelser.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.