Bok som visar Hammarskjölds komplexa självbild

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld, nationalekonom, teknokrat, ämbetsman, ­(ofrivillig?) politiker, maktspelare och kristen. Boken ger en bild av alla sidor, skriver Peter Åström. Foto: bonnierarkivet/TT

Peter Åström har läst Staffan Carlssons bok Helgon och maktspelare: Dag Hammarskjöld som politiker. "Författaren lyckas i mina ögon på ett fruktbart sätt kombinera allt källmaterial i sin skildring. Inte minst när flera personers dagboksanteckningar, i jäm­förelse med vad som står i officiella promemorior, ger olika perspektiv på samma händelser", skriver han i sin recension.

Staffan Carlsson – diplomat och ambassadör. Nu även författare med den äran. Han konstaterar själv om sitt diplomat- och ambassadörskrå: ”Att orden är ditt verktyg, men att för många ord kan skymma sikten.”

Staffan Carlsson hanterar ­orden väl även som forskare och författare. Hoppa inte över avsnittet Referenser när du tror att du har läst klart boken. Där beskrivs varje kapitels källmaterial. Författaren lyckas i mina ögon på ett fruktbart sätt kombinera allt källmaterial i sin skildring. Inte minst när flera personers dagboksanteckningar, i jäm­förelse med vad som står i officiella promemorior, ger olika perspektiv på samma händelser. Det blir levande på ett sätt som gör att jag ibland upplever mig läsa ett teatermanus med repliker. Kanhända vore det därför värt att be­arbeta boken till en dramatiserad dokumentärserie i SVT.

Boken skrivs och utges i rätt tid. Den ger historiska detaljperspektiv på inte minst två oerhört aktuella frågor, vilka även benämns på omslagets baksida. Förhållandet till ett expansivt Ryssland och relationen till Nato. Att begreppet ”neutralitetsexegetik” har använts säger en hel del om trevandet, även på Hammarskjölds tid, när diskussionen tycks röra sig mellan ”västmaktsorienterad alliansfrihet” och ”västanknuten neutralitet”, för att till sist landa i ”västorienterad linje utan försvarspolitiskt engagemang”.

Syftet med boken beskrivs tydligt i dess första kapitel: Dag Hammarskjölds avmytologisering. Varför? Det besvaras enligt mig av författaren allra tydligast under rubriken ”Tack” på sidan 563:

”Jag är anhängare av det hammarskjöldska ämbetsmanna­idealet - ifrågasättande inåt och hundraprocentig lojalitet utåt. (…) Om jag finge önska något, så vore det att nya generationer av diplomater skulle genomskåda Hammarskjöldmyterna och lära sig en del av Sveriges störste diplomat i modern tid. Att veta vad man står för men inte förlora sig i drömmarna om hur världen borde vara. Att det bara är hårt arbete och konstruktiv fantasi som ger resultat. Att nöja sig med ett litet eller flera små steg när det inte går att ta ett stort kliv. Att ­orden är ditt verktyg, men att för många ord kan skymma sikten. Att säga ifrån, men vara lojal.”

Författaren analyserar flera gånger andras omdömen och beskrivningar av Dag Hammarskjöld som sägandes mer om dem själva än om Dag Hammarskjöld. Därför har vi som läsare även nytta av att författaren synliggör sig själv.

Vi får även syn på komplexiteten i Dag Hammarskjölds självbild utifrån hans kristna identitet. I övrigt blir han mångfaldigt belyst som nationalekonom, teknokrat, ämbetsman, (ofrivillig?) politiker, maktspelare etcetera. Men hur var det nu med Dag Hammarskjöld som helgon? Författaren tar i någon mån rollen som djävulens advokat. Läsaren får göra sin bedömning.

När du har läst den här boken så rekommenderar jag dig att även läsa Armbrytning med ondskan. Staffan de Mistura: Ett liv med krig och konfliktlösning av Erik Ohlsson från 2022. Det kan bli spännande jämförelser.

Peter Åström

Fakta: Bok

Titel: Helgon och maktspelare: Dag Hammarskjöld som politiker

Författare: Staffan Carlsson

Förlag: Albert Bonniers förlag

bok

Taggar:

Recension

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.