Dansvirtuos en av årets kulturpristagare

Virpi Pahkinen, en av Sveriges mest namnkunniga koreografer och dansare har belönats med Svenska kyrkans kulturstipendium. Hennes dansverk Volti Subito, tänkt att upp­föras i en kyrka, är ett av sex kulturprojekt som får dela på en halv miljon kronor.

Nyligen framträdde hon i Indonesien inför en publik om åtta­tusen personer. I morgon, torsdag, inviger hon Bokmässan i Göteborg med ett dansverk där hon tolkar en dikt av den rumänska författaren Mircea Cârtârescu.

Virpi Pahkinen är ständigt på resande fot världen över med sin dans och koreografi. Men lika mycket som hon rör sig i världen ägnar hon en stor del av sitt skapande kring det andliga. Mysticism, och österländsk religion är några av hennes starka inspirationskällor. Men även klubbmusik och nebulosor.

Någonstans i den skärningspunkten är hennes nya verk tänkt att växa fram. Volti Subito heter det, snabb vändning ungefär som är en musikalisk term.
Hennes utgångspunkt är människans interaktion med ett samhälle som strömmar i olika parallella världar – den digitala, den verkliga och den andliga.

Virpi Pahkinen blev både paff och jätteglad för beskedet att hon fått stipendiet om 100 000 kronor, berättar hennes producent Emelie Bergbohm som fick kontakt med sin uppdragsgivare under den pågående festivalen i Norge där hon nu befinner sig och både leder yogapass och medverkar med dansföreställning.
– Det blev som en bekräftelse för oss att fullfölja ursprungstanken om att framföra det i en kyrka, säger hon.

Just kyrkorummet inbjuder till en annan slags närvaro och delaktighet med publiken, anser Virpi Pahkinen som ska arbeta med sitt verk under våren 2014 med premiär under hösten 2014.
Hon och de övriga stipendiaterna får ta emot pengarna vid en ceremoni på kyrkomötet i november.

De nu sex belönade projekten utvaldes bland 467 ansökningar.
 

Fakta: De övriga kulturstipendiaterna

Knutte Wester får 100 000 för ett konstprojekt med namnet ”En hemlig plats”. Ett skulpturalt projekt med ett tema som utgår från barn på flykt och deras existentiella utsatthet.

Anne Swärd, får 100 000 för ett romanprojekt i tre delar som hon kallar Requiem för de levande och som vill belysa hur det är att vara överlevare och  känna skuld för det, både som enskild person och som kollektiv.

✦ Trinidad Carrillo får 50 000 för att färdigställa en fotobok där hon undersöker tillståndet mellan dröm och uppvaknande. En värld eller ett tillstånd som verkar logiskt och rationellt i drömmen men som faller samman vid uppvaknande. Trinidads foton samverkar med texter av Francisco Jurado Chueca. Boktiteln är The 6th and 7th hour.

✦ Åse Lyttkens Meyer får 50 000 för dokumentärfilmen ”På spaning efter minnet”.  I den följer hon konstprofessorn Madeleine von Helands kamp mot alzheimer och människor i hennes närhet Filmen fokuserar på hur det är att leva mellan styrka och utsatthet, om sorg, minnen och människans värde.

✦ Shaon Chakraborty, Anna Persson och Anna Weitz får 100 000 kronor för dokumentärfilmen Försvaret.  Om människor som fått avslag på uppehållstillstånd  och nu väntar på tvångsavvisning  på en låst institution.

Stipendieutdelningen sker under kyrkomötets andra session i Uppsala, den 19 november kl 18 i universitetsaulan.  Då framförs också musik från ett av fjolårets stipendieprojekt, Har hjärtat slutat slå? – en musikberättelse om att förlora ett barn, av Helena Andersson Bromander.

Svenska kyrkans kulturstipendier vänder sig till kulturarbetare inom alla konstformer. Genom stipendierna vill Svenska kyrkan uppmuntra till utbyte mellan kyrkan och kulturutövare i ett gemensamt nyskapande arbete kring livsfrågor, kristen trostolkning eller centrala religiösa motiv.

 

Signe Hassler

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.