De får Svenska kyrkans kulturstipendier

Nu är det klart vilka som får Svenska kyrkans kulturstipendier. Fem projekt inom scenkonst, bildkonst, film, litteratur och musik får dela på en halv miljon kronor.

Intresset för stipendiet var rekordstort i år med 475 ansökningar. De fem projektområdena får vardera 100 000 kronor. Stipendiet delas ut under kyrkomötets andra session i november.

Här är årets stipendiater:

Scenkonst: Lena Einhorn och Anette Sallmander - ”Moderland – ett scenkonstverk om mod”

Lena Einhorn och Anette Sallmander får stipendiet för pjäsen om poeten Anna Achmatova och journalisten Anna Politkovskaja med motiveringen: ”[F]ör skapande av en mångfacetterad scenföreställning om livsval, mod och makt.”

 

Bildkonst: Anna Lidberg - ”Utsikter mot undergången”

”Vad händer oss människor när vi ställs inför katastrofer, hur hittar vi vägen mellan tillstånd av skräck och motivation? I en serie av installationer vill Lidberg pröva hur existentiell rädsla kan gestaltas och hur/om vi kan förbereda oss: materiellt – samhälleligt – själsligt”, enligt motiveringen.

 

Film: Victor Lindgren - ”Till drömmarnas land”

”Lindgren har ett flödande filmspråk, helt i ton med sina filmers teman. Ljuset, ljudet, tempot. Det är rått. Det är vackert. Det kommer med fördel att låna sig till en film i det långa formatet om allas vårt medmänskliga ansvar och hoppet som finns i möten ovan den mark som vibrerar av underliggande oro”, skriver Svenska kyrkan i sin motivering.

 

Litteratur: Christina Ouzounidis - ”Hemlöshetens tillhörighet”

Ouzounidis får stipendiet ”för att skriva om en fråga som både är evig och en av samtidens mest brännande, för att flykten som existentiell erfarenhet behöver beskrivas på nytt i varje tid.”

 

Musik: Anne Sörman och Mauro Godoy Villalobos - ”Varifrån kommer du och vart är du på väg?”

[E]tt nyskrivet körverk för fyrstämmig damkör som behandlar flyktens både tidlösa och aktuella fråga med ett modernt tonspråk och texter som synliggör ensamma ungdomars utsatthet genom det existentiella djupet i Bibelns berättelser. Text skrivs av författaren Anne Sörman och musik av tonsättaren Mauro Godoy Villalobos i detta verk som önskar stimulera samtal och reflektion om flykt, framtid och mening med livet.

Fakta: Svenska kyrkans kulturstipendium

Svenska kyrkan delar årligen ut kulturstipendier om sammanlagt 500 000 kronor för att uppmuntra till utbyte mellan kulturutövare och kyrka.

 

Stipendiet riktar sig till utövare inom bild och form, litteratur, film, scenkonst och musik eller genreöverskridande gestaltningsformer.

 

Det kan också sökas av församlingar och andra institutioner inom Svenska kyrkan.

 

Konstnärlig kvalitet och existentiell relevans är mest avgörande i bedömningen.

 

Med "existentiell relevans" menas att projektet "på något vis tar upp frågor som är betydelsefulla för människans liv. Det kan vara verk som anknyter till den kristna traditionen och de bibliska berättelserna, men behöver inte vara det."

 

Därefter värdesätts om projektet etablerar nya samarbeten och samverkansformer.

 

Projekt som berör barn och ungas liv välkomnas särskilt.

Taggar:

Kultur

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.