De nya husgudarna och deras lärjungar

Får vi presentera två nya husgudar: Doctor Who och Dumbledore. Populära tv- och bokserier har börjat fungera som religioner.

– I dag tittar folk på Netflix och DVD-boxar på samma sätt och av samma skäl som man förr läste Bibeln, säger filosofie doktor ­Clive Marsh på telefon från Storbritannien.

– Människor ser gång på gång på sina favorit-tv-serier. Det handlar om mycket, mycket mer än underhållning. Serier som Breaking Bad och The Wire skapar ett rum för känslomässig bearbetning, ett sammanhang där du kommer fram till vad du tror på, hur du vill leva, vem du ska lita på.

I slutet av juli höll Clive Marsh i en stor konferens vid Leicester university i England. Ämnet var den nya religiösa roll som vissa tv-serier, fantasyböcker och rockband har börjat spela. Bland annat diskuterade de när en person inte längre ”bara” är ett fan utan har utvecklats till en troende.

Ibland är gränsdragningen glasklar: Det finns de som lever för Elvis men inte tror att han lever. Då handlar det om så kallad fandom, en rörelse för fans. Sedan finns det de som faktiskt tror att Elvis lever. Då har det blivit en religion, säger Clive Marsh.

Men de flesta fandoms rör sig i religionens gränsmarker. De fyller religiösa behov.

– Vi måste acceptera att män­niskor som inte uppfostrats religiöst hittar nya vägar att skapa mening, säger Clive Marsh som i sin forskning specialiserat sig på kopplingen mellan kristendom och populärkultur.

Visst kan man kritisera populär­kulturen för att vara kommersiell och slå mynt av människors andliga behov, säger han. Men tillägger att samma invändning kan göras mot kyrkan: det har alltid funnits förlag som tryckt och sålt biblar och annan religiös litteratur.

Clive Marsh menar att en fandom – inom musik, tv, film eller böcker – fungerar religiöst om den ger sina fans vissa specifika fördelar:
1. Känslomässigt och andligt välbefinnande som uppstår genom ögonblick av upprymdhet och transcendens.
2. Bekräftelse och en känsla av att vara värdefull.
3. Gemenskap, antingen tillfälligt som vid konserter och konvent, eller varaktigt som i communities ansikte mot ansikte eller på nätet.

Enligt Clive Marsh har fandoms fler likheter med traditionell religion än med andlighet. Det tycker han är intressant med tanke på att religion i västvärlden i dag avvisas som dåligt, auktoritetsbundet och något som får människor att göra hemska saker i sin religions namn. Samtidigt som andlighet, spirituality, har hög status. Det uppfattas som individualistiskt och därför bra, något som har med det egna inre livet att göra.

– Det är en logisk omöjlighet att var och en har sin egen livs­åskådning. Därför leder andlighet obönhörligt till att någon form av grupper bildas. Och det visar sig också inom fandoms, säger Clive Marsh.

En annan religionsliknande sida med fandoms är att fansen efter ett tag börjar göra skillnad på varandra. Det utvecklas definitioner av vad som är en ”riktig” fan, vem som är en sann troende och vilket som är det rätta sättet att utöva en fandom.

Vid ett seminarium under konferensen diskuterades likheter mellan de skriftbaserade religionerna kristendom, judendom och islam och en fandom som till exempel Harry Potter. I en skrift­baserad fandom händer saker som vi känner igen från kristendomen: Olika åsikter om tolkning av text, om vilka tolkningar som ska vara normerade. Nya texter författas med huvudtexten som bas.

En TV-serie med stor och entusiastisk fandom är Doctor Who, som BBC producerat nya säsonger av sedan 1963. The Doctor är mänsklighetens och det godas förkämpe. Han kan resa fritt genom tid och rum, och om han dör transformeras hans kropp så att livet kan fortsätta.

Serien rymmer existentiella frågor om mänsklighetens roll och det ondas ursprung. Bloggaren ”Sincerely, Natalie Reed” skriver om sitt religionsliknande förhållande till serien: ”The Doctor är en hjälte som fungerar som en referenspunkt för mitt eget liv och min egen etik.”

Fansen behöver alltså inte tro att uppdiktade karaktärer finns ”på riktigt”. Deras fandom kan ändå tillfredsställa deras religiösa behov genom att karaktärerna är en betydelsefull och stärkande närvaro i deras liv.

Clive Marshs allmänna känsla är att tv-serierna håller på att bli viktigare än film, inte bara på att sätta ljuset på existentiella frågor utan också på att fylla en religiös funktion.

– Just innan du skulle ringa frågade jag en kollega här på universitetet vilka tv-serier hon alltid återkommer till, säger Clive Marsh.

– Hon svarade: Sopranos, 30 Rock och Game of Thrones. Om 30 Rock: Hon kommer att fortsätta titta på 30 Rock till sin död.

Clive Marshs eget val? Vänner, Vita Huset och Mash.

Fakta: Gränsöverskridande konferens

  • Konferensen ”Finding faith? Fandom and religion” hölls vid University of Leicester den 28–30 juli.
  • 51 personer deltog, från så skiftande discipliner som sport, religion, humaniora, psykologi och antropologi.
  • Förhoppningar finns om en liknande konferens inom ett par år.

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.