Forskare larmar om hotat klosterbibliotek

En unik kulturskatt riskerar att försvinna när Birgittaklostret i Altomünster stängs. 2000 namnunderskrifter från en oroad forskarvärld har lämnats över till ärkestiftet i München och Freising.

Klostret är ett av tre ännu existerande av den ursprungliga birgittinska orden, och har huserat nunnor sedan 1496.

I biblioteket finns hundratals böcker och handskrifter från 1490-talet och framåt, som få känner till utanför klosterväggarna. Samlingen har aldrig katalogiserats i sin helhet.

I december i fjol beslöt stiftet i München att både klostret och dess bibliotek skulle stängas. Skälet är att det i dag endast finns en nunna kvar, priorinnan syster Apollonia Buchinger. Vatikanen har utnämnt en förvaltare, som vägrar öppna för besökare. Till situationen hör troligtvis också en lokal konflikt.

Framtiden för Altomünster och dess samlingar oroar nu forskarvärlden.

– Biblioteket är unikt med sin obrutna kontinuitet från 1500-talet. Här finns till exempel systrarnas månghundraåriga handskrivna bönböcker. Tänk så mycket forskning man skulle kunna bedriva bara utifrån det, om spiritualitetens utveckling och om kvinnors andliga liv!

Det säger Eva Lindqvist Sandgren, docent i konstvetenskap vid Uppsala universitet. Hon är en av de få som släppts in i biblioteket. Besöket skedde före stängningen 2015, då hon och hennes forskarkolleger helt oförberett erbjöds tillträde till hyllorna, av syster Apollonia. Lindqvist Sandgren tolkar gesten som ett rop på hjälp, ett tillfälle att i elfte timmen visa upp kulturskatten för forskarvärlden.

– Det var en otrolig upplevelse att komma in där! Jag plockade fram några handskrifter på måfå, och hann se att regelhandskrifter stod för sig, liturgiska skrifter för sig. Men det var elementärt organiserat, på bordet låg en enkel lista, en flera decennier gammal blåstencil.

Eva Lindqvist Sandgren tog fram kameran och fotade så mycket hon kunde. Händerna blev svarta av damm när hon försiktigt rörde vid böckerna. Hon är bekymrad över framtiden.

– Den stora oron är att böckerna försvinner och samlingen splittras. Vi har erbjudit oss att katalogisera och att stå för utrustning, men fick avslag från stiftet.

I klostret finns även ovärderliga andaktsföremål knutna till 700-talshelgonet St Alto, liksom flera Birgittareliker.

Förra veckan överlämnades en lista med över 2000 forskarnamn till ärkestiftet i München, under vilket klostret ska inordnas. Vad som händer efter det är oklart. Eva Lindqvist Sandgren har dock sin vision klar:

– Tänk om syster Apollonia kunde flytta till klostret i Vadstena och ta med sig alla handlingar hit! Dessvärre tror jag inte hon är intresserad.

Fakta: Birgittakloster

Klostret grundades 1496. Idag finns endast en nunna kvar. Vatikanen har beslutat om stängning.

Klosterbiblioteket rymmer en unik, obruten samling av handskrifter som beräknas uppgå till 500 volymer.

Den nya förvaltaren har gett uttryck för åsikten att samlingen saknar intresse, vilket oroar forskarvärden. Även ärkestiftet anses tona ner värdet.

Kristina Lindh

Taggar:

Kloster

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.