Frågan om vem jag är och var jag hör hemma

Filmen Miraklet i Gullspång är inte iscensatt och i efterhand dramatiserad utan är en dokumentär. Caroline Krook uppskattar hur den märkliga historien berättas. ⇥Foto: Pia Lehto/Ballad Film

Caroline Krook skriver om dokumentärfilmen Miraklet i Gullspång, ett mysterium som överraskar.

Spoiler alert: Läs inte längre om du inte vill veta vad som händer i filmen!

Bland höstens svenska filmpremiärer hör Miraklet i Gullspång som är dokumentärfilmaren ­Maria Fredrikssons långfilms­debut. Hon har tidigare gjort flera uppmärksammade kortfilmer.

Miraklet i Gullspång bygger på en ytterst märklig familjehistoria som i efterhand dramatiseras av de verkliga familjemedlemmarna. Filmen börjar med att två norska systrar drivs av olika tecken att köpa en lägenhet i Gullspång. Det visar sig att lägenhetsinnehavaren är oerhört lik deras döda storasyster som – enligt familjeberättelsen – tog sitt liv för 30 år sedan. 

Det är inte den ”döda” systern som möter de två norska kvinnorna, utan en okänd tvilling till henne som lämnades bort omedelbart efter födelsen. Ingen i  ­familjen har vetat om att en tvilling lämnades bort. Det som sagts är bara att hon var dödfödd. 

Det som börjar som en ­sagolik ­familjeåterförening fortsätter som ett osannolikt drama om hemligheter, lögner och identitetsförlust. Det hela blir till ett olösbart mysterium. Den nyfunna och okända systern känner djupt främlingskap inför sin biologiska familj, en varmt religiös bondefamilj i en miljö totalt olik den i vilken hon vuxit upp i. Konflikten blir oundviklig med inslag av både hat och förtvivlan. 

Alla människor behöver någon form av tro och någon eller några att lita på och få tröst från när det behövs. Annars finns risk att både världen och jaget rämnar. Vad betyder genetik och vad betyder uppväxtmiljön är frågor som är oundvikliga. Och även frågorna om religiös tillhörighet som en del av tillhörigheten i världen.

Manus och delar av händelseförloppet verkar växa fram under inspelningens gång och till sist står vi mitt uppe i ett rafflande drama. Jag beundrar verkligen dessa 70 plus-damer som medverkar.

Både regin och inte minst klippningen är utmärkt. Filmen har redan fått pris för bästa klippning vid filmfestivalen Tribeca i New York i somras. I prismotiveringen står: ”För att den på ett skickligt sätt tar oss på ett underhållande och emotionellt mångskiktat mysterium som sicksackar och överraskar.” 

I detta instämmer jag.

Caroline Krook

 

Fakta: Film

Miraklet i Gullspång
Långfilm, dokumentär
Manus och regi: Maria ­Fredriksson
Premiär den 27 oktober 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Ingrid Skagersten
Miraklet som blev en tragedi.