Här är filmen som prisas med Svenska kyrkans ungdomsfilmpris

Filmen Bullets

Filmen Bullets skildrar 12-åriga Abdels liv som tar en annan riktning än hans drömmar. Foto: Clément Morin

12-årige Abdel drömmer om att bli veterinär, men istället dras han in i en mörk värld av kriminalitet och våld. Filmen Bullets som tilldelats Svenska kyrkans ungdomsfilmpris har snart premiär på landets biografer.

När Svenska kyrkans ungdomsfilmspris delades ut på Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö, blev filmen Bullets vinnare. Snart är det möjligt att se filmen på landets biografer, den 28 april är det premiär. 

Samhällsaktuell handling

I Peter Pontikis film Bullets är 12-årige Abdels öde i fokus. Drömmen om att bli veterinär bleknar när olika omständigheter driver honom i en annan riktning, in i kriminaliteten och våldspiralens värld. 

Materialet till filmen har växt fram genom insamlad information från bland andra polis, forskare, socialtjänst och unga kriminella själva på Järvafältet i Stockholm. Den har beskrivits som en halvt dokumentär dramathriller om de krafter som driver unga in i gängkriminalitet.

Juryns motivering: "Angelägen skildring"

- Bullets är en väldigt spännande film, som samtidigt inte glorifierar det våld den innehåller. Det är en historia som väcker mycket känslor, och vi återkom under juryarbetet till de jobbiga frågor den lämnar oss med. Det, om något, är ett tecken på att den gjort intryck och förtjänar priset, säger Jesper Ödemark, ordförande i juryn för Svenska kyrkans ungdomsfilmpris.

Juryns motivering till priset löd:

”Vår vinnare är en angelägen skildring av en högaktuell samhällsfråga. Filmen är väl iscensatt och väl klippt. Filmen väcker många tankar och diskussioner och utmanar oss som bärare av evangeliets ljus. Den lämnar oss med en känsla av att vi, som samhälle, måste göra mer.

Fakta: Svenska kyrkans ungdomsfilmpris

Sedan 2007 delar Svenska kyrkan ut ett ungdomsfilmpris till film som synliggör existentiella, rättvise- och sociala frågor på ett sätt som berör både barn, ungdomar och vuxna.

Prissumman är 100 000 kronor.

Prisutdelningen sker under den årliga filmfestivalen BUFF i Malmö.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Filmen "Bullets"

Regi: Peter Pontikis

Skådespelare: Khalil Ghazal, Allan Mohsin, Amadou Jawara, Kerolos Ezzat, Mohammed El Hassan, Khalaf (Carlos) Ayoub, Tomas Samir

Premiär: 28 apr 2023

Bullets

Taggar:

Film Pris

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.