Här värnas det goda hantverket

Text: Signe Hassler

Hur mår hundraåringen Svensk Hemslöjd? Kyrkans Tidning for till Sätergläntan och fann en skola sjudande av aktivitet och gott hantverk.

På Sätergläntan i Dalarna lärs det gedigna hantverket ut som traderats i generationer, där kunskap om materialet är A och O.  
För hundra år sedan när Svensk Hemslöjd bildades levde vi ännu till stor del i ett självhushållsamhälle. Man tillverkade det man behövde av vad man hade. Av det blev det ofta inte bara påfallande mycket användbara och slitstarka föremål och kläder utan också mycket vackra. Det är egenskaper som många, allt mer börja uppskatta. Men numera måste man söka sig till skolor för att lära sig det som tidigare överfördes i familjen, från generation till generation.

– Egentligen har väl intresset funnits i alla tider även under den värsta slit och slängperioden, men det har ökar märkbart under senare år , säger Monica Hallén, lärare i vävning på skolan när hon visar oss runt i ateljér med städ, hyvelbänkar och varpar.
Tidigare kunde man bara gå terminskurser här men sedan några år tillbaka ges gedigna 1–3 åriga utbildningar i smide, vävning, sömnad, stickning (2-årig) och trä. Skolan har detta år 57 elever varav några så långväga från som Sydkorea och Japan. Svenskt hantverk har ett gott rykte.

När nu Svensk Hemslöjd jubilerar med ett stort antal utställningar runt om i landet är det hantverk från eleverna här som bland annat kommer  att visas – täcken, skåp och dräkter. En välkommen möjlighet då det annars kan vara svårt att nå ut. I början av förra seklet fanns hemslöjdsaffärer i många av de större städerna men nu återstår bara en handfull. Visserligen har nätet och webb blivit ett nytt och effektivt forum  att marknadsföra sig på men räcker inte enbart  som medel att hitta kunder.
– Kyrkan är väl fortfarande en avnämare som gör sitt för att anlita hantverkare, framför allt inom textil, i övrigt tycker jag samhällsinstitutionerna med politiker är dåliga på att stötta oss. Det gäller kultur i allmänheten också, säger Monica Hallén som själv ”hållit på” i mer än 40 år och gör så än i allra högsta grad parallellt med undervisningen.

Även hennes verk tillsammans med goda vännen silversmeden Karin Ferner kommer att vara föremål för utställning under året, bland annat i Uppsala domkyrka. En utställning med elva dopklänningar sydda av gamla tyger med broderier och applikationer av diverse material samt silverföremål, smycken och dekorationer som också fästs på dräkten, livstycke och mössa, som hör till.
– Vi är förväntansfulla och tror att det här året blir en verklig hausse för hemslöjden och ett skyltfönster för oss alla hemslöjdare att synas i, säger Monica Hallén med mycket glädje i rösten.

Svensk hemslöjd

Svenska Hemslöjdsföreningars Riksförbund - SHR bildades 1912.

 • Lilli Zickerman var initiativtagare till att skapa hemslöjden i organiserad form. Hennes idé var att både professionella och amatörer kunde rymmas inom hemslöjden och att både kultur och näring spelade en viktig roll för slöjdens överlevnad och utveckling.
 • Hon menade att människorna som levde i självhushållnings tid hade en ovärderlig kunskap om hur föremål man behöver blir till, vilka verktyg, redskap och material som fungerar för att skapa de bästa bruksföremålen. Hon avsåg också att om denna kunskap skulle överleva industrialismens framtågande behövde föremålen anpassas till tiden.
 • 1899 bildades Föreningen för Svensk Hemslöjd, som var den första hemslöjdsföreningen och mellan 1904 och 1912  startade ett tjugotal hemslöjdsföreningar runt om i landet.
 • 1912 var det dags att bilda Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund som ett samarbetsorgan mellan hemslöjdsföreningarna i landet.
 • Lilli Zickerman var apotekardotter från Skövde där hon sålde egna mönsterkompositioner. Detta plus en kurs vid Handarbetets Vänner sy- och vävskola var hennes enda formella meriter för den kommande verksamheten. 1897 års Stockholmsutställning hade en stor avdelning med äldre och nyare slöjd.
 • För att uppmuntra till kunskap och vidare utveckling startade hon också en vävskola i Vittsjö i Skåne. Ledare för denna blev Märta Måås-Fjetterström. Här fanns även en avdelning för mönsterkomposition, både för textil och möbler.

  Fakta: Svensk Hemslöd

Läs också:

Nyhet

Jubileumsåret

4 april 13:10
En hel del utställningar pågår redan och fylls sedan på med en mängd andra under året.
Nyhet

Först pensionat och vävskola

4 april 13:00
Sätergläntan som grundades 1922 av systrarna Långbers och var från början tänkt som vävskola och pensionat.
 • 1 Kommentar

  Logga in för att kommentera

 • Namn

  Silversmeden som Monica Halén samarbetar med heter Karin Ferner. Inte Kerstin.

  Hälsningar Lina Dahlman, elev på Sätergläntan

REKOMMENDERAT