Matilda tipsar. Sex filmer att se i jul

Filmtips

Matilda Ljungkvist, reporter på Kyrkans Tidning, tipsar om filmerna du måste se i jul. 

Grinchen – julen är stulen

USA/Tyskland, 2000

Regi: Ron Howard

 tre

Invånarna i den lilla staden Whoville är stressade och övertända inför årets höjdpunkt – julen. Mängder av paket ska inhandlas och ute­belysningen måste bli perfekt. Men i år blir inget som vanligt, på grund av den elaka varelsen Grinchen som lurar i en grotta i närheten.

I Ron Howards filmatisering av den amerikanska sagan spelas Grinchen av Jim Carrey vars karakteristiska mimik inte går att ta miste på trots alla lager av grönt smink. Det är lätt hysteriskt och budskapet är övertydligt: julen handlar inte om presenter utan om gemenskap. Men det värmer i hjärtat att se den lilla flickan Cindy (Taylor Momsen) vara så påstridig i sin vänlighet. Med sina 23 år på nacken är Grinchen trots allt en familjefilm som håller.

grinchen

 

 

 

 

 

Polarexpressen

USA/Australien, 2004

Regi: Robert Zemeckis

 tre

En liten pojke som börjat tvivla på att jultomten finns bjuds med på en äventyrlig resa med ångtåg till Nordpolen. Tillsammans med en grupp andra barn ska han med egna ögon få se tomten och hans verkstad.

Polarexpressen handlar om att hitta modet att våga tro även på sådant som inte går att se med blotta ögat. Det är en mysig animerad film som passar även de lite yngre barnen. För att maxa mysfaktorn, slå er ner framför tv:n med en kopp varm choklad! Regissör Robert Zemeckis har verkligen lyckats fånga den magiska känslan av barndomens jular.

polarexpressen

 

 

 

 

 

 

The Nightmare Before Christmas

USA, 1993

Regi: Tim Burton

 tre

Skelettet Jack har tröttnat på att år efter år skrämma slag på människor under Halloween. Under en planlös vandring i skogen hittar han en julvärld och blir helt förtrollad av glittret, snön, pyntet och presenterna. I år är det monsternas tur att ordna julen, bestämmer han.

The nightmare before christmas är en kuslig och annorlunda julfilm. Budskapet att inte försöka vara någon annan än den man är förut­bestämd att vara känns ganska svagt, men Danny Elfmans ­musik är svängig och själva ­hantverket imponerande. Över hundra personer arbetade i tre år för att med hjälp av stop­motion göra regissör Tim Burtons vision verklighet. ­Denna film passar dem som tilltalas av skräckestetik.

the nightmare before chirstmas

 

 

 

 

 

 

Livet är underbart

USA, 1946

Regi: Frank Capra

fem



Plötsligt nås himlen av ovanligt många böner som berör George Bailey (James Stewart). Gud bestämmer sig för att skicka ner en av sina änglar för att hjälpa denne man som hela sitt liv satt sig själv åt sidan för att hjälpa andra.

Det sägs att en bidragande faktor till att Frank Capras Livet är underbart blev en riktig julklassiker var att strul med filmrättigheterna gjorde att amerikanska tv-kanaler kunde visa den kostnadsfritt under 1970- och 1980-talet. Men det är en fulländad film väl värd sin plats i filmhistorien.

Ni som inte sett denna julfilmernas julfilm, låt er inte avskräckas av att den är svartvit och från 1940-talet. Med ­humor och värme behandlar den på ett intelligent sätt temat livets skönhet och solidaritetens kraft. Ett styrkepiller bombat med medmänsklighet, välbehövligt i vår tid.

Livet är underbart

 

 

 

 

 

 

 

En andra chans

USA, 2000

Regi: Brett Ratner

fyra



Jack Campbell (Nicolas Cage) är en framgångsrik börsmäklare som under julhelgen står i begrepp att ro i hamn sin livs ­affärsdeal. Han tycker själv att han har allt han behöver men ett möte med en okänd välgörare ger honom möjligheten att få se hur livet kunnat bli om han gjort andra val. Plötsligt vaknar han upp i ett hus i New Jersey med fru, två barn och ett knegarjobb.

En andra chans är en bortglömd pärla i skörden av otaliga romantiska julkomedier. Kanske är det avsaknaden av glitter, julgranar och presenter som gjort att den haft svårt att hävda sig mot filmer som Love actually och The holiday. Men det är helt klart en sevärd romcom på det eviga temat: vad är viktigast, pengar eller kärlek?

en andra chans

 

 

 

 

 

 

 

Stjärnan

USA, 2017

Regi: Timothy Reckart

två



Stjärnan visar Jesu födelse från djurens perspektiv. I centrum står en äventyrslysten åsna och dennes vän duvan Dave. På sin väg mot Betlehem träffar duon det närgångna fåret Ruth som lämnat sin flock för att följa ljuset av en ny stjärna. Här finns också de tre vise männens kameler som debatterar om de är på väg till en födelsedag, en babyshower eller Guds födelse.

Det är en trevlig film där djuren är gulligt animerade och skämtar mycket. Ingen fullträff men helt klart värt att lägga en och en halv­timme av julledigheten på tillsammans med barnen.

stjärnan

 

 

 

 

 

 

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Per
Kul inslag i tidningen!
Peter Nilsson
God jul och god fortsättning till er alla på tidningen! Men varför fördärva Fridens och Glädjens högtid med amerikanska skräpfilmer? Jag rekommenderar i stället John Neumeiers baletter Juloratoriet och Dona nobis pacem där han utvecklar sina intryck av Bibelns budskap och Johann Sebastian Bachs musik i dansens underbara form. Fredsbudskapet i Dona nobis pacem, (h-moll-mässan) är gripande vackert gestaltat och mer aktuellt än någonsin!