Tysklands expresident Joachim Gauk till bokmässan

Tysklands förre president och prästen Joachim Gauck kommer till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i höst.

Han är inbjuden av Svenska kyrkan och på programmet står bland annat ett samtal med Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, enligt ett pressmeddelande från Svenska kyrkan.

Gauck avgick nyligen som president i Tyskland, en post som han valdes till 2012. Han startade sin prästbana 1971 i den östtyska staden Rostock och var en stark kritiker av det kommunistiska systemet i DDR. Han var också en drivande kraft vid murens fall 1989 och för den tyska återföreningen 1990.

Bland annat ansvarade han för öppnandet av Stasi-arkivet, och för att tillgängliggöra handlingarna.

2012 valdes han till president och hade stöd av samtliga partier i förbundsdagen utom vänsterpartiet Die Linke. I mars i år avgick han från presidentposten.

I höst kommer han alltså till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg där han ska tala om ”demokrati och totalitära krafter och om de möjligheter och utmaningar Europa står inför i dag”, skriver Svenska kyrkan.

– Om Sverige inledningsvis var en förebild och en plats att längta till för Gauck så visade han i rollen som president – med sitt engagemang för mänskliga rättigheter, demokrati och sann social rättvisa – att Tyskland och Sverige är nära partner. Hans besök under reformationsåret 2017 understryker också vårt gemensamma evangeliska arv, på vilket våra värderingar är grundade, säger Tysklands ambassadör i Sverige, Hans-Jürgen Heimsoeth i pressmeddelandet.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.