Unik bokfest blottar samtida sår

Bojkott, nazister och motdemonstrationer. Redan i våras bestämde sig 200 författare för att vägra årets bokfest, nu är det upp till besökarna att välja. Men varför blev just Bokmässan en sådan symbolfråga?

"Rum för poesi", men också boken om Per Gessle och montern med estniskt stickat. Mässgolvet i Göteborg rymmer mycket, i år för andra året i rad även den högerextrema tidningen Nya Tider.

I fjol försökte mässan först utestänga Nya Tider, men ändrade sig när juristerna påpekade att det redan ingångna avtalet gällde. I år är de välkomna från början. Det gör att Gunnar Ardelius, författare och tillika Författarförbundets ordförande, stannar utanför.

Nya Tider "gör sitt jobb", konstaterar Ardelius. Han vill inte censurera men heller inte normalisera deras tillvaro på mässgolvet, en för den svenska litteraturen "unik plats".

- Den är i princip den enda arenan inom litteraturfältet där alla finns representerade: förlagen, författarna, biblioteken och framför allt läsarna. Jag tror inte att man ska underskatta vikten av det. Hade inte så många varit engagerade hade det inte blivit en så het debatt, säger han.

Högerpopulismen är på frammarsch i Europa och USA, samtidigt som en tredjedel av de svenska författarna uppger att de blivit hotade, inte sällan av högerextremister.

- Det är ingen slump att det just är vår yrkesgrupp som protesterar. Som författare har man ingen skyddande arbetsgivare, säger Gunnar Ardelius.

Bland dem som TT talar med är också den politiska polariseringen den återkommande förklaringen till årets spända läge, även om Åsa Linderborg, Augustbelönad författare och kulturchef på Aftonbladet, inte tycker att högerpopulismen står starkare i dag än i fjol.

- Författarkollektivet känner sig oerhört utmanat eftersom det i svensk litteratur råder konsensus om att högerpopulism är dumt och dåligt. Jag tror man tycker att de här människorna kommer in och klampar på ett område där de inte har något att göra. Men även om vi står på samma antirasistiska barrikad har vi helt uppenbart olika syn på yttrandefrihetens gränser och olika uppfattningar om strategierna. För mig handlar det här om yttrandefrihet som omsätts i praktiken, den går ut på att man måste försvara rätten till obehagliga åsikter också, säger hon.

Men är det verkligen en privat och kommersiell aktör som Bokmässan som ska slåss för denna rätt?

- När den här typen av rörelser söker sig till vår plattform blir branschen lite handfallen, tillstår Bokmässans vd Maria Källsson som ändå inte ser något annat alternativ än att välkomna dem som håller sig inom lagens gränser.

- Det är väldigt svårt att veta var vi hade varit annars? Jag tror att vi hade blivit enormt ifrågasatta, det finns andra extrema åsikter som också kommer till tals. Skulle vi ha förbjudit dem också? Det finns religioner som är företrädda hos oss som inte står bakom samkönade äktenskap, skulle de ha fått vara med?

Vávra Suk, chefredaktör för Nya Tider, tycker tvärtom att det är hans tidning, inte bokmässan, som fått ett symbolvärde. Debatten kring Nya Tiders närvaro sätter fingret på "en snäv politiskt korrekt åsiktskorridor", skriver han i ett mejl till TT.

När årets mässa närmar sig är det dock nazister och oron för våldsamheter som står i fokus. Pär Öberg, presstalesperson för nazisiska Nordiska Motståndsrörelsen ser den pågående mässan som ett sätt att få mer uppmärksamhet för den omstridda demonstrationen i centrala Göteborg den 30 september.

- Det är väldigt högt i tak för en massa idéströmningar men man ser ju hur det går med vår demonstration. Där har man till och med gått ut och sagt att om vi går i takt visar vi missaktning mot judar. Om man går tusen personer på en gata, hur håller man sig då från att gå i takt? Man skulle lika gärna kunna säga att är du nationalsocialist och går i takt är du brottslig.

Taktfast marsch eller inte, nazism är per definition hets mot folkgrupp, skriver författaren Anita Goldman i Dagens Nyheter. Och om debatten kring årets Bokmässa fört något positivt med sig är det i så fall att så många tvingats rannsaka sig själva och ta ställning, framhåller Gunnar Ardelius. Han väljer att inte gå in.

- När det gäller högerextrema grupper räcker det inte att navigera med lagen som enda måttstock, jag tror att det är mer konstruktivt att närvara i offentliga sammanhang utan högerextremister.

Även Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska Pen, tycker att Bokmässan borde ha sagt nej till Nya Tider. Ändå kommer hon dit.

- Som privatperson och författare är det min skyldighet att försvara demokratin genom att vara där. Det är samma resonemang som när vi talar om terroristdåd på våra gator. De vill rubba oss, det ska de inte få.

Erika Josefsson/TT

 

"Vi får veta något om oss själva"

"Symbolen kunde lika gärna ha knutits till någonting annat, en annan plats, men frågan finns ju redan där, inskriven som ett ont sår i samtiden, oundviklig. Så någonstans måste den ju ta gestalt. Det kunde ha gällt ett förlag som plötsligt publicerade litteratur som hotade delar av befolkningen, och ja, jag tänker på den sortens privata aktörer eftersom det är vad Bokmässan är. Att vissa författare inte längre skulle låta ett sådant förlag publicera deras böcker kanske hade haft ett liknande symbolvärde. Jag tror hursomhelst att striden om Bokmässan gör att vi får veta någonting om oss själva, om demokratins gränser och möjligheter, om den fasa som bultar under orden."

Sara Stridsberg, författare och akademieledamot.

 

Enkät: Kommer du till mässan?

Gunnar Ardelius, författare och ordförande i Författarförbundet:

Går du in på mässan?

- Nej.

Varför?

- Det är framför allt Bokmässan som jag är besviken på. Det betyder inte att jag vill censurera och förbjuda Nya Tider, men jag vill inte delta på mässan.

- Nya Tider är experter på att använda sig av det demokratiska samhällets öppna gränser, men lagens gränser är inte den enda moraliska kompassen man har att förhålla sig till.

 

Mikael Niemi, författare:

Kommer du till mässan?

- Ja.

Varför?

- Det är fasansfullt med demonstrationen som skedde i Göteborg, men jag har funderat och fattat beslutet att jag åker dit. Någonstans ger man dem för mycket makt om man låter dem tysta oss. Ska vi tystna bara för att de talar, ska vi försvinna bara för att de närvarar?

Ola Larsmo, författare, tidigare ordförande i Svenska Pen:

Går du in på mässan:

- Ja.

Vad ska du göra?

- Jag har mycket medvetet tackat ja till seminarier där man ska tala om sådant som det nazistiska språket. Ska man tala om det vill jag vara där.

Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författaren:

Kommer till mässan?

Nej.

Varför?

"Därför att extremhögern har flyttat fram sina positioner i det offentliga rummet under 2016—17 genom bland annat officiell närvaro i Almedalen och attacker på flyktingar utanför riksdagen. Ett valår närmar sig och SD har höga opinionssiffror. Trump styr USA med förfärande resultat i fråga om just rasism, invandring och tolerans. Men framför allt, förstås, för att Bokmässan i Göteborg har satt en handfull rasister framför flera 100 bojkottande författare och vägrat tacka nej till de förstnämnda. Till syvende och sist handlar debatten om Mammon kontra moral, konstaterar en kulturarbetare i Författarens höstnummer, och det är en god sammanfattning tycker jag."

Agneta Pleijel, författare:

Kommer till mässan?

Ja. Men också till den alternativa litteraturscenen.

Varför?

"Jag kan förstå bojkottarna bland författarna, och vill inte konstruera felaktiga motsättningar mellan författare. Men det här är för var och en ett individuellt beslut. Var och en får besluta efter egna tankar.

För min del har jag funnit att jag inte vill lämna ett offentligt rum som hör till min verksamhet åt andra deltagare med eventuella odemokratiska värderingar; inte ge vika; inte köras bort. Jag vill hävda min och andra författares rätt att vara på den plats som ägnas vårt yrke. Jag kommer också under mässan att delta i sådana verksamheter som manifesterar detta."

 

Rasmus Fleischer, historiker och författare, en av grundarna till Piratbyrån:

Kommer till mässan?

Nej.

Varför?

"Jag kallar det inte för bojkott, men ogillar i grunden att det offentliga samtalet hägnas in av kommersiellt drivna monopol, det må vara Facebook eller Bokmässan. Framför allt vill jag stödja framväxten av alternativa litteraturhändelser. Mässarrangörernas ryggradslösa velande kring den nazistanstrukna tidningen gör att tiden känns rätt att säga adjö."

Fakta: Tidslinje

2013: Nya Tider var anmälda till Bokmässan men dök aldrig upp.

 

17 augusti 2016: Svensk Bokhandel rapporterar att högerextrema Nya Tider finns bland utställarna. Efter kritik beslutar Bokmässan att Nya Tider inte är välkomna. Även det beslutet möter hård kritik, mässans ledning hotas.

 

31 augusti: Bokmässan ändrar sig: Nya Tider är välkomna. Enligt juristerna kan inte mässan säga nej till Nya Tider eftersom man redan har tecknat ett avtal.

 

Bokmässan 2016: Under Alexandra Pascalidous samtal om migration på Internationella Torget delas tidningen "Nya Tider" ut. Distributionen upphör dock efter tillsägelse.

 

13 december 2016: Bokmässans ledning deklarerar att det är lagstiftningen, och demokratins spelregler, som ska vara avgörande för vem som får ställa ut. "För oss främmande och ibland avskyvärda åsikter" är priset som en öppen bokmässa måste betala.

 

21 april 2017: Dagens Nyheter publicerar ett upprop där 127 författare och översättare deklarerar att de inte tänker närvara på Bokmässan så länge Nya Tider finns där.

 

28 juni: Goethe-institutet ber tillsammans med elva andra europeiska kulturinstitut och kulturattachéer Bokmässan att avboka Nya Tider, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna".

 

7 september: Nazistiska NMR får tillstånd att demonstrera den 30 september, under den pågående Bokmässan i Göteborg. Tåget ska gå nära synagogan som då firar den judiska högtiden jom kippur.

 

13 september: Tidningen Författaren meddelar att man tillsammans med Domkyrkoförsamlingen och Stiftelsen Torgny Segerstedts minne arrangerar en manifestation under parollen "Stå upp för människovärdet!" lördag den 30 september vid domkyrkan i Göteborg.

 

Källor: Dagens Nyheter med flera.

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.