Religionsfrihet

Fittjas moské kan bli bönhörd

KT

Samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun vill ändra ett tidigare förbud mot böneutrop från moskén i Fittja. Det gamla bullerargumentet håller inte.

Sven Gunnarsson, kyrkoherde i Botkyrka församling, välkomnar beslutet. Det är för det första djupt sympatiskt: han talar för religionsfriheten i dess offensiva, utåtriktade betydelse. Värdet av det ökar av att han företräder den helt dominerande religionen.

För det andra är det ytterligare ett exempel på den uppfordrande åsikten att olika tro inte särskiljer, utan förenar. Det är bara någon vecka sedan en lång rad samfund och religioner i Malmö gjorde en gemensam markering mot det religiöst riktade våldet – den gången mot den judiska församlingens lokaler. Gemenskapen över gränserna är ett förhållningssätt som utmanar och byggs stabilast på självförtroende och självinsikt.
Klockringning och böneutrop – luften i Fittja lär få en ny mättnad av tid, tro och tanke.

KT

• Fredrik

Låt oss underöka vad ett traditionellt sunniislamiskt böneutrop (adhnan) innehåller:

"Allah är större" x3
    "Jag vittnar att det inte finns någon annan gudom än Allah" x2
    "Jag vittnar att Muhammed är Allahs profet" x2
    "Kom till bön" x2
    "Kom till frälsning" x2
    "Allah är större" x2
    "Det finns ingen gudom utom Allah" x1

Någon mer än jag som ser ett problem i denna proklamation i det offentliga rummet? Den motsäger ju alla andra religioner? Har KT missat detta? KT:s ledarkommentar visar bara att man oreflekterat accepterar självförnedring och självförnekelse. Snarare bör vi väl svara: Jesus är Herre!

• Harald

Tack Fredrik för översättningen. Bifogar den i min blogg:

Mer inom samma ämne
Religionsfrihet