Alex och Sigges hån i podden efter upptäckten på domkyrkans vind

Kistan Visby

Kyrkorådets vice ordförande Inger Harlevi. Foto: Anders Wiklund/TT, Marcus Gustafsson och Mattias Wahlgren

Nyligen stod det klart att den kista som står på Visby domkyrkas vind bär på en mycket längre historia än man trott. Några som inte är särskilt imponerade är podd-duon Alex och Sigge:  "Otroligt att Visby domkyrka inte har kollat på vinden på 700 år!" 

Som vi tidigare berättat var det Gunnar Lundgren, historieintresserad möbelsnickare, som tyckte att en av kistorna på vinden såg väldigt gammal ut. Med hjälp av arkeologen Per Widerström kunde det konstateras att det skulle kunna vara Sankt Peters kista, den kista som Hansan förvarade sina handelsinkomster och dokument i under medeltiden.

Sigge: Usel koll på inventarierna

Nyheten om kistan har uppmärksammats i riksmedia på flera håll. Något som fått duon Alex Schulman och Sigge Eklund att kommentera saken i en av Sveriges största och populäraste poddar, där tonen ofta är raljant. 

Sigge Eklund säger i podden att det är fel att kalla kistan ett "fynd", som i rubriken "Historiskt fynd på domkyrkans vind". Han tycker att en mer korrekt rubriksättning hade varit "Usel koll på inventarierna i Visby domkyrka".  Poängen är att kistan borde upptäckts tidigare eftersom den hela tiden stått på vinden och dessutom är lika stor som "en liten bil".

- Det är otroligt att Visby domkyrka inte har kollat på vinden på 700 år. Vad är det för dårar? säger han. 

Imiterar gotländska

Sedan kommer ytterligare ett rubrikförslag.

- "Skandal i Visby domkyrka" borde det vara, säger Sigge Eklund innan han ger sig på en imitation av kyrkorådets vice ordförande Inger Harlevis gotländska.

För Kyrkans Tidning har Inger Harlevi tidigare förtydligat hur det ligger till med kistan. Hon berättade att man varit medveten om att kistorna stått på kyrkvinden i domkyrkan, men att det är först nu, tack vare ny teknik, som det kan konstateras att träet är från 1209 och att kistan förmodligen är byggdes omkring 1240. 

"Patetiskt"

I sin kommentar till tidningen Helagotland tar hon podd-uppmärksamheten med ro.

- Alex och Sigge är inte min favoritpodd, varken före eller efter. Men det säger ändå någonting att de väljer att uppmärksamma det här. Även om de förlöjligar oss måste det vara en nyhet som sticker ut.

Om imitationen säger hon:

- Det är alltid patetiskt när någon ska prata gotländska som inte gör det.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.