Avstängd från jobb i kyrkan efter åtal mot nazistsajt

Den ansvarige utgivaren för den nazistiska nättidningen Nordfront är säsonganställd av Svenska kyrkan i Borlänge. Nu har han avstängts från jobbet utan lön sedan åtal har väckts mot honom.

Justitiekanslern har väckt åtal mot Nordfronts ansvarige utgivare för 103 fall av yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Grund för åtalet är en anmälan från föreningen Juridikfronten.

Åtalet omfattar bland annat 91 hyllningar av Adolf Hitler och några antisemitiska och homofobiska artiklar. Nordfront ges ut av Nordiska motståndsrörelsen.

Ansvarige utgivaren Emanuel Lärkestål är säsongsanställd som kyrkogårdsarbetare av Svenska kyrkan i Borlänge. Det var först i höstas när förundersökningen inleddes som församlingen blev uppmärksam på kopplingen till Nordfront.

Arbetsgivaren har haft kontakt med jurister vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

– Vi hade också samtal med personen, säger kyrkoherde Per Henriksson Lerström. När justitiekanslern väckte åtal beslutade vi att han skulle avstängas från jobbet.

– Hans påstått brottsliga agerande är allvarligt, förtroendeskadande, omfattande och pågående – det är grunden för att avstänga honom utan lön, säger Per Henriksson Lerström.

Har mannens naziståsikter inverkat på jobbet?

– Nej, det finns inga anmärkningar mot hans arbete, säger Per Henriksson Lerström.

– Arten av påstått brott kan göra att man reagerar starkare och det är lätt att rusa i väg, men egentligen är det ju samma grund som för andra brott. Samtidigt är tryckfrihetsbrott känsliga – vi har ju åsiktsfrihet. Det är viktigt att vi agerar i rätt ordning och vid rätt tidpunkt. Dessutom finns det ju en människa bakom hela historien, säger Per Henriksson Lerström.

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har varit inkopplad i ärendet. Cecilia Herm är chef för dess arbetsgivarenhet men kan inte uttala sig om ett pågående ärende.

Vad gäller för avstängning av en anställd på grund av dennes agerande?

– Avstängning kan ske bland annat om en anställd är misstänkt för brott som kan ge fängelse, under utredningstiden.

Vad gäller om den anställde misstänks för brott eller handlande som inte riktat sig mot arbetsgivaren?

– Det kan ändå skada förtroendet både hos arbetsgivaren och hos eventuella kunder och allmänheten, om en arbetstagare gör sig skyldig till allvarlig brottslighet utanför tjänsten, säger Cecilia Herm.

Kyrkans tidning har utan framgång sökt Emanuel Lärkestål för en kommentar.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.