Dag Tuvelius slutar som chefredaktör

Kyrkans Tidnings chefredaktör Dag Tuvelius avgår som chefredaktör den sista februari nästa år. Det meddelade han personalen på Kyrkans Tidnings redaktion i dag.

Dag Tuvelius slutar som Kyrkans Tidnings chefredaktör nästa år.
Foto: Mikael M Johansson

Dag Tuvelius började sitt jobb den 1 mars 2005 och har ett femårskontrakt som går ut om tre månader.

– Jag kommer inte att söka förlängning, berättade han för redaktionen på torsdagsförmiddagen.

– Jag slutar inte för att jag inte vill jobba och inte för att jag inte tror på tidningen, sade han.

Dag Tuvelius kommer att vara föräldraledig och ta ut sparad semester under våren och sommaren. Vad han kommer att göra sedan är oklart.

– Om jag ska vara kvar i koncernen ska det vara med något vettigt arbete.

Enligt Dag Tuvelius är beslutet hans eget.

– Efter fem år på jobbet finns det ett vägskäl. Jag har aldrig haft en längre sammanhängande ledighet med min yngsta dotter som fyller 8 år i vår. Det är sista chansen att ta ut föräldraledighet som annars fryser inne.

Dag Tuvelius tycker att han haft fem fantastiska år som chefredaktör.

– Jag är övertygad om behovet av en stark, granskande tidning, som också skriver om trons insida. Både Kyrkans Tidning och Amos är mycket viktiga. De är viktiga också för andra kyrkor och för andra media.

Han poängterar att han inte slutar för att han inte tror på produkterna.

– Inte minst i migrations- och asylfrågan har Kyrkans Tidning haft en avgörande betydelse. Vårt guldspadepris och vår andra nominering till priset 2008 visar både på reportrarnas kompetens och på tidningens tyngd.

Lars Lundblad, styrelseordförande i Berling Press AB berättar att styrelsen har sammanträde i morgon fredag och då står frågan om ny chefredaktör på dagordningen.

– Terrängen sonderas redan nu. Vi kommer att annonsera efter ny chefredaktör i nästa vecka, berättar han.

Lars Lundblad ser en god framtid för Kyrkans Tidning, men ser också vissa samordningsmöjligheter inom koncernen och kanske även med Dagenkoncernen, om Dagen flyttar in i Pressens hus, där Kyrkans Tidning sitter, nästa år.

– Det handlar om samordning av andra funktioner än redaktionerna, till exempel annonsförsäljning.

Lars Lundblad hoppas nu på en snabb lösning av vem som blir Dag Tuvelius efterträdare.

– Frågan om ny chefredaktör bör vara löst till årsskiftet så att vi kan ha en ny chefredaktör på plats till i början av mars, säger Lars Lundblad.

Lennart Lundberg
lennart.lundberg@kyrkanstidning.se