Därför avgår Daniel Alm med omedelbar verkan

Daniel Alm

Daniel Alm avgår. Foto: SKR

Daniel Alm, som leder Pingst FFS, avgår efter att ha blivit anklagad för att ha agerat felaktigt gentemot en medarbetare.

Daniel Alm har lett samfundet Pingst sedan 2016. Han har tidigare också varit ordförande i Sveriges kristna råd och har ett brett nätverk över hela det ekumeniska Sverige.

Torsdag den 5 oktober vid lunch meddelade Daniel Alm att han lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan och att Pelle Hörnmark kliver in som tillförordnad föreståndare.

Under dagen informerades de närmsta medarbetarna om att Daniel Alm skulle avgå på grund av anklagelser om maktmissbruk mot person i beroendeställning. Enligt uppgifter var planen att samfundets pastorer skulle informeras under eftermiddagen. Något som den tidigare föreståndaren föregick vid lunchtid då han meddelade sin avgång via sociala medier.

Daniel Alms ord på Facebook

På hans Facebook står det bland annat att läsa: ”I tisdags kväll kl. 18.00 blev jag konfronterad med anklagelser mot mig från en tidigare kvinnlig medarbetare. Det som har varit har uppfattats på ett sätt av mig och på ett annat av medarbetaren. Det finns ytterligare ett fall i mitt liv där en relation till en kvinna gått för långt och jag beklagar och skäms över mitt agerande. Jag förstår att mitt uppdrag som föreståndare för Pingst – fria församlingar i samverkan är omöjligt att fullfölja och fortsätta med. Ett uppdrag jag har älskat och känt mig kallad till. Jag har med anledning av detta beslutat mig för att avgå med omedelbar verkan från mitt uppdrag.”

Daniel Alm skriver också att hans hjärta är fyllt av sorg, men också av tacksamhet över åren i Pingst.

Pingstförsamlingen i Västerås där Daniel Alm också är anställd kallade till ett extrainsatt församlingsmöte för att informera medlemmarna om ärendet. 

Richard Svensson, verksamhetsledare Pingst nationellt , hur har beslutsprocessen kring Daniels avgång sett ut?

- En av Daniels tidigare medarbetare kontaktade HR-avdelningen på Pingstsamfundet och i samtal med oss klädde hon sin upplevelse av maktmissbruk och handlingar av sexuell karaktär i ord. Vi vill verkligen understryka att vi förstår att det krävts mycket mod av henne att komma till oss med den här erfarenheten.

Församlingsledningen i Västerås tog då beslut om att ta Daniel ur tjänst med omedelbar verkan. Styrelsen i pingst nationellt via ordförande Lennart Edström fick snabbt informationen efter Västerås och då togs Daniel ur tjänst som nationell ledare för Pingst ffs.

Sparsam med information

I det mejl som gick ut till samtliga anställda inom Pingst fokuseras mycket på mediastrategi.

-  I dagsläget vill jag vara sparsam med informationen av respekt för de inblandade. Det här är människor som befinner sig i en enorm kris. Vi behöver även ha i åtanke att det är människor runt omkring dem som drabbas hårt. Varsamhet om varandra måste bli ledordet när vi jobbar vidare med den här processen, säger Richard Svensson. 

Ni nämner i brevet till pastorerna att ni tillsatt en extern oberoende utredning, vilka är det som ingår i den?

- Vi har varit i kontakt med Arbetsgivaralliansen och sedan agerat på deras råd kring vilka aktörer vi kommer jobba vidare med kring det här.

Finns det någon tidsplan för när val av efterträdare kommer att ske?

- Just nu så finns det inte riktigt någon tidsplan. Vi är väldigt tacksamma till att Pelle Hörnmark kliver in och ser till att det operativa fortsätter fungera, medan vi i krisgruppen kan fokusera på att hantera den här situationen. Vi kommer även säkerställa att samtalsstöd finns för alla medarbetare inom organisationen som på olika vis berörs av det här, samt att vi i krisgruppen nationellt fortsätter att arbeta parallellt tillsammans med församlingsledningen i Västerås.

Den tillförordnade föreståndaren för Pingst FFS, Pelle Hörnmark, säger till tidningen Dagen att han är glad över att det finns en styrelse i pingst som "inte sopar saker under mattan": 

– När det gungar till under våra fötter så är det ett tillfälle att reflektera, och att inte bara beundra sin egen spegelbild. Vad kan vi göra i detta? Hur undviker vi att liknande missförhållanden sker igen? Det är det viktigaste.

Pingspastorer möts med anledning av krisen

Med anledning av Daniel Alms plötsliga avgång har det planerats för att den nya tillförordnade pingstföreståndaren Pelle Hörnmark ska resa i landet för att möta församlingarnas pastorer vid sju regionala träffar i landet, rapporterar tidningen Dagen. Pastorerna som finns norrut har redan hunnit ses för samtal i pingstkyrkan i Umeå. Även i Söderhamn och Örebro har det hållits ett möte. 

Tanken är att Pelle Hörnmark som klivit in som tf föreståndare för Pingst ska medverka vid träffarna för att svara på frågor och dela den information som är möjlig att dela. 

Vart fjärde år brukar en ny föreståndare väljas. Till våren hade det varit dags att göra ett nytt val oavsett om Daniel Alm hade lämnat eller varit kvar.

Tidningen har sökt Daniel Alm. 

P-O Flodström

(Denna artikel är även publicerad i tidningen Sändaren.) 

Taggar:

Pingst

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.