Hon tilldelas Lönnebos kulturstipendium

kulturstipendium

Chrestina Pålssons ikoner finns i många kyrkor och hem. Ikonen där Maria möter Elisabeth finns i S:t Lars kyrka i Linköping. Foto: Svenska kyrkan

Det blev ikonmålaren Chrestina Pålsson från Linköping som fick ta emot den tidigare biskopen Martin Lönnebos kulturstipendium. Hon får utmärkelsen dels för sina egna ikoner men också för att under ett halvt sekel undervisat andra i ikonmåleri. 

Det var en rörd Chrestina Pålsson som tackade och tog emot stipendiet i fredags. Utdelningen ägde rum på Vårdnäs stiftsgård när Linköpings stiftsfullmäktiges sammanträdde.

Chrestina Pålsson lyfte i sitt tacktal fram kursdeltagarna som betytt mycket för henne:

- Utan dem hade det inte blivit en så här fin utmärkelse, sa hon i pressmeddelandet som skickats ut av Linköpings stift.

Greps tag av en målning 

Det var när hon arbetade på Sveriges kyrkliga studieförbund (nuvarande Sensus) som Chrestina Pålsson kom i kontakt med ikoner. I samband med att hon hjälpte till med att ordna en ikonställning i Ryds kyrka blev hon tagen av konsten som målats av fader Robert de Caluwe.

- En av ikonerna grep tag i mig direkt. Det var något med blicken, det bara smällde till och jag bestämde mig för att själv börja måla.

Efter att ha gått kurser hos Robert de Caluwe i flera år började hon efter 15 år att själv undervisa. Något som hon fortfarande gör. 

Samarbetat med Martin Lönnebo

Den tidigare biskopen Martin Lönnebo har betytt mycket för Chrestina Pålsson. Enligt pressmeddelandet har de både samtalat och samarbetat. Bland annat har de arbetat ihop med ett sakramentsskåp som finns i Vadstena klosterkyrka.

- Han bad mig att måla skåpet. Vi arbetade hemma hos honom, i bastun, skrattar Chrestina Pålsson vid minnet.

Fakta: Martin Lönnebos kulturstipendium

Biskop Martin Lönnebos kulturstiftelse är bildad för att hedra biskop emeritus Martin Lönnebos person och gärning.

Varje år sedan 1996 delar stiftelsen ut ett stipendium till en person inom stiftet med kyrklig anknytning som har gjort en kulturinsats under det föregående året.

Utdelande och beslutande organ rörande stipendiet är stiftsstyrelsen i Linköpings stift.

En stipendiat tar emot 10 000 kr.

Martin Lönnebo

Källa: Svenska kyrkan

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.