Kyrkan växlar upp sin beredskap

Två stift och fyra pilotförsamlingar – de är först ut när Svenska kyrkan kliver upp ett steg i beredskapsnivå. I framtiden ska kyrkan vara rustad för krisläge, till och med krig. Men först ska 20 års underlåtenhet i beredskapsplanering repareras.

Att Svenska kyrkan nu tar itu med beredskapsplanering beror på det osäkrare läget i omvärlden. Försvarsmakten efterfrågar stöd från Svenska kyrkan, liksom från andra aktörer i civilsamhället.

Major Sven-Olov Grenholm på Militärregion norrs stab i Boden, en av fyra staber som på regional nivå driver arbetar med försvarsplaneringen, berättar att planeringen har återupptagits på stor bredd de senaste åren och är en del av totalförsvarsplaneringen.

– Vi vill ha med Svenska kyrkan eftersom den är en stor organisation och har en särställning bland trossamfunden. Dessutom är kyrkan huvudman för begravningstjänsten, vilken såklart måste ingå i en totalförsvarsplanering, säger han.

– Våren 2018 satte vi oss ner med garnisonspastorn och diskuterade hur vi ska kunna få med Svenska kyrkan i arbetet.

– Vi hittade snart tre huvudområden: att församlingarna fungerar även under höjd beredskap och krig, att präster krigsplaceras och att begravningsverksamheten fungerar och församlingarna kan möta ett större själavårdsbehov.

Därför arbetar nu Militärregion norr med Luleå och Härnösands stift i projektet, som ska vara klart sommaren 2019. Detta är i enlighet med det uppdrag som Svenska kyrkan har sedan tidigare. Beredskapsplaner ska exempelvis redan finnas i varje församling, men nu höjs beredskapsnivån.

Staffan Klingert är stiftsadjunkt i Luleå stift och jobbar dels som garnisonspastor med själavård inom det militära, dels som beredskapshandläggare. Han har sin arbetsplats på Bodens garnison.

– Svenska kyrkan ska vara förberedd för att ha högsta beredskap om det skulle bli krig, säger han.

– Beredskapsplaner har vi inte jobbat med på 20 år, inte resten av samhället heller.

Luleå och Härnösands stift samarbetar nu kring stiftens beredskap men stöttar också församlingarna med att ta itu med uppdatering av sina beredskapsplaner.

– Det är en poäng att vi gör det tillsammans och ser så att vi tänker lite lika, säger Staffan Klingert. En av stiftens uppgift är att verka för att beredskapsplanerna i församlingarna är enhetliga och ändamålsenliga, och att det finns en samsyn i stiftet så att vi drar åt samma håll.

Som beredskapshandläggare ingår Staffan Klingert i det nätverk som varje länsstyrelse har med kommuner, myndigheter, organisationer och andra lokala aktörer. Samarbete är ett nyckelord – att dels veta sin egen roll i totalförsvaret, där Svenska kyrkan är en av många pusselbitar, och göra sin del i samverkan med andra.

– Nu behöver hela samhället jobba med högre beredskap och i kyrkan ska vi klara vår del både i församlingar och på stiftsnivå.

Ännu har stiften bara börjat sin beredskapsplanering. Det handlar inte om att stift eller församlingar får nya arbetsuppgifter, snarare att man försäkrar sig om att verksamheten fortsätter att fungera i ett krisläge: med församlingarnas gudstjänstliv och annan verksamhet, med krigsplacerade präster, och med begravningsverksamhet.

– Att församlingen fungerar som en församling – det är punkt ett. Att själavård och gudstjänster fungerar även under orostider. Vi behöver fråga oss: vad är kyrkans uppgift, vad är det allra viktigaste att prioritera?

De fyra pilotförsamlingarna kommer att göra det som varje församling måste göra framöver: plocka fram beredskapsplanen och uppdatera den. Exempelvis behöver man kontrollera om någon anställd är krigsplacerad på annat håll och alltså inte kan jobba i församlingen. Andra områden att undersöka är om det finns större behov av själavård och diakoni i församlingen.

– Det är viktigt att personer finns där de har störst funktion. Vi tänker att det är försvaret som stöder samhället, men när vi resonerar kring höjd beredskap är det tydligt att det är samhället som ska stödja försvarsmakten. Som kyrka jobbar vi efter samma modell som vid krishantering: det handlar om att samverka och se vad som är kyrkans roll i helheten – hur kan vi bidra så att helheten blir så bra som möjligt? Vi hittar samverkan genom att vi vet om varandra och bygger upp en tillit.

Staffan Klingert menar att församlingarna behöver tänka igenom olika tänkbara scenarier: vad är församlingens roll om en viss händelse skulle inträffa? Det kan bli sådana områden som övas när Svenska kyrkan deltar i den nationella totalförsvarsövningen 2020.

Känns det främmande för dig som kyrkligt verksam att planera för krig – tar det emot?

– Jovisst, det är ju inget önskvärt läge. Samtidigt måste vi ha en beredskap så att vi vet vad vi ska göra om en sådan situation skulle uppstå.

Fakta: Totalförsvarsplanering

Pilotprojekt totalförsvarsplanering under 2018-2019 omfattar Luleå och Härnösands stift och fyra prioriterade församlingar:

 

Bodens pastorat

 

Nederluleå församling

 

Härnösands domkyrkoförsamling

 

Östersunds församling

 

En projektgrupp med stiftens beredskapshandläggare, projektsamordnare och representant från Vårsta kriscentrum leder arbetet.

 

Tre områden där försvarsmakten vill ha Svenska kyrkans stöd:

 

Att församlingarna fungerar även under höjd beredskap och svåra påfrestningar

 

Att ett antal präster är krigsplacerade

 

Att begravningsverksamheten inklusive ökad själavård fungerar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.