Kyrkomötet går till beslut

Under onsdagen fattade kyrkomötet i Uppsala beslut i ärenden som debatterades på måndagen.

Uppdateras.

Golv och tak i kyrkoavgiften och genomförandet av de fem ekumeniska imperativen var några av frågorna som mötet ska besluta om.

Ledamöterna samlades för en andakt klockan 10.30. Därefter gick kyrkomötet till beslutsrunda. Här är några av besluten som fattades undet onsdagen.

 

Inget gehör för stöd till undervisning

Fyra motioner som efterlyste olika former av stöd till undervisning fick inget gehör hos kyrkomötet.

I debatten om Kyrkolivsutskottets betänkande över motionerna konstaterade en av motionärerna,  Niklas Grahn, Posk, Karlstads stift, att det inte finns några nationella kursplaner som reglerar vad dop- eller konfirmandundervisning ska innehålla. I sin motion efterlyste han ett nationellt Trons ABC, där det centrala innehållet i kyrkans dopundervisning för olika åldrar formuleras.

Niklas Grahn argumenterade för en gemensam innehållsbeskrivning till inspiration och stöd för församlingarna. Han fick stöd i debatten av Tomas Jansson, utan grupptillhörighet, Västerås stift, som påpekade att dopmaterialet inte behövdes för att avgöra vad som är rätt tro, utan för att ge ett pedagogiskt stöd vid dopsamtal.

Samma erfarenhet hade en annan av motionärerna, Magnus Hedin, utan grupptillhörighet, Växjö stift. I dennes hempastorat Norra Öland döptes 26 vuxna i fjol – kanske deras livs viktigaste handling, sa han. Han sökte förgäves dopmaterial på persiska till dem.

-2015 fick kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda behovet – ännu har inget hänt. Vi behöver material på andra språk, och vi behöver det nu, sa han.

I sin motion föreslog han riktlinjer och undervisningsmaterial för dop av vuxna, översatt också till andra språk.

Julia Kronlid, Sverigedemokraterna, Strängnäs stift, motionerade om att söndagsskolematerial ska tas fram, och Ann-Christine From Utterstedt, efterlyste en kunskapsapp eller spel om Svenska kyrkan i sin motion.

Kyrkolivsutskottets åsikt var att mycket av det som föreslogs i motionerna är sådant arbete som redan har genomförsts, pågår eller kommer att bli del av kommande arbete. Alla motionerna avslogs eller ansågs besvarade.

 

Först nej – sedan ja till arbete mot medlemstapp

Vad ska Svenska kyrkan göra åt medlemstappet? Kyrkomötet lyckades genom votering både säga nej och ja till motioner om att utarbeta strategier för att motverka minskningen.

Medlemstappet är Svenska kyrkans viktigaste utmaning, ansåg Tomas Jansson, utan grupptillhörighet, Västerås stift, och sa att han inte ville komma hem från kyrkomötet med beskedet att kyrkomötet sagt nej till att göra något. Analys på nationell nivå och verksamhet på lokal nivå behöver kombineras, ansåg han.

En av motionärerna, Lars-Ivar Ericson, Centern, Lunds stift, påminde om alla de som ändå stannar kvar i Svenska kyrkan.

– Det verkar som att man inte är lika intresserad av varför människor väljer att stanna kvar i kyrkan, varför de väljer att bli medlemmar, eller att återinträda i kyrkan, sa han i debatten.

Dag Sandahl, Frimodig kyrka, Växjö stift, knöt de svenska siffrorna till situationen i övriga Västeuropa, där en kyrkans avvecklingsperiod har pågått under 250 år.

– Vi sitter i en kultur där nihilismen triumferar – man tror inte på någonting. Det krävs en idéhistorisk analys som går mycket djupare: hur ser situationen ut, och i vems intresse ligger det att människor förtingligas?

Kyrkolivsutskottet ansåg att det är församlingens uppgift att analysera och ta fram medlemsstrategier och arbeta med verksamhetsutveckling. Därför föreslog man avslag av både Lars-Ivar Ericsons motion, och av en motion av Jesper Eneroth och Mattias Kristenson, Socialdemokraterna.

Kyrkomötet sa också nej till Lars-Ivar Ericsons motion, men när det blev votering om den socialdemokratiska motionen fick den stöd med en rösts övervikt.

 

Inget golv och tak för kyrkoavgiften

- Det finns människor som tvingas lämna kyrkan för att de inte har råd att vara kvar, och det finns människor som lämnar för att avgiften blir alltför hög, sa Mats Hagelin, Borgerligt alternativ, när motionen debatterades i måndags.

Kyrkomötet gick dock på Ekonomi- och egendomsutskottets förslag och avslog motionen.

 

Nej till en breddning av KUB

Kyrkomötet gick på utskottets linje och avslog de tre motionerna som rör regelverket för underhållsbidrag till kyrkor, KUB. Enligt motionerna föreslås kyrkostyrelsen att vidga användningsområdet för det nya kyrkounderhållsbidraget som träder i kraft 2018 så att bidraget förutom att underhålla kyrkobyggnaderna även kan användas mer expansivt.

Bland annat har stiftsantikvarierna i Lunds stift lyft fram problematiken med KUB i debattartiklar och KUB ansågs i debatten begränsa kyrkans användning av sina egna pengar enligt en av motionärerna, Leif Nordlander.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.