Ulrica Fritzson blir Skaras nästa biskop

Ulrica Fritzon fick flest röster under nomineringsvalet. Under onsdagen vann hon biskopsvalet i första valomgången. Foto: Josefin Roos/ Skara stift 

Ulrica Fritzson fick 50,44 procent av rösterna, enligt det slutgiltiga valresultatet. Därmed blir det hon som i höst efterträder Åke Bonnier som biskop i Skara stift. 

Texten uppdaterad.

Biskop electa Ulrica Fritzson, hur känns detta?

- Det känns väldigt stort, fantastiskt stort och överväldigande.

Det preliminära resultatet låg så nära 50 procent att det var osäkert hur det slutgiltiga resultatet skulle bli. Hur har dagen varit?

- Den har varit i väntan.

Var du nervös?

- Nej, jag var inte nervös. Jag har varit beredd på båda utfallen och inställd på att få förhålla mig till det som det blir.

Du fick många röster redan i nomineringsvalet, har du varit förberedd på hur det till slut blev?

- Nej, man visste ju inte hur det här skulle gå så jag har inte varit förberedd.

Vad är det första du kommer att vilja göra som biskop?

- Då vill jag nog besöka alla församlingar och pastorat och lyssna efter vad det är de vill och behöver av en ny biskop.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

- Jag ser fram emot att få ta över det fina arbete som biskop Åke har gjort. Det känns stort och fint.

Vilka ser du som stiftets största utmaningar nu?

- En väldigt stor utmaning är rekryteringen av anställda och av ideella. Och det vill jag gärna omedelbart börja samtala om och söka lösningar på.

Har du någon ledare som du inspireras av?

-Jag tycker att biskop Åke har varit en fantastisk ledare, han har en förmåga att möta människor med djup respekt. Och så finns det många kvinnor som gått före, både präster och biskopar. Jag känner ödmjukhet och tacksamhet för det arbete de gjort. En ledare som också inspirerat mig är ärkebiskop Desmond Tutu i Sydafrika.

Biskopsvigningen äger rum i september. Vad kommer du att göra tills dess?

- Jag kommer att fortsätta mitt arbete som stiftsteolog och under sommaren har jag semester. Jag ska avsluta de projekt jag arbetar med, många skulle ändå avslutas eftersom biskopen går i pension nu.

Du blir Skara stifts 84:e biskop, den första kvinna som blir biskop i stiftet och du valdes i första valomgången - vilket är ganska ovanligt i biskopsval.  

- Ja, jag känner mig otroligt drabbad. Och det känns överväldigande att få det stödet.

Lennart Lundberg, mångårig reporter på Kyrkans Tidning - men nu pensionär - har bevakat biskopsval både före och efter reglerna för biskopsval förändrades år 2000 i samband med kyrka-statreformen.

- Det är ovanligt att ett biskopsval avgörs i första omgången. Det är svårt att samla så stort stöd men med tanke på resultatet i nomineringsvalet var det inte så förvånande att Ulrica Fritzon valdes redan i första omgången, säger han.

Antje valdes två gånger

- Att vinna i första omgången är ett uttryck för ett starkt stöd för kandidaten i stiftet. Men få har valts i första omgången: Antje Jackelén vann i första valomgången både i biskopsvalet i Lund 2006 och i ärkebiskopsvalet 2013. Jan-Olof Johansson vann i första omgången i Växjö 2010, Johan Dalman vann i Strängnäs 2015 och Luleås biskop Åsa Nyström vann 2017.

 Om även Härnösand i vår väljer en kvinna till ny biskop så blir andelen kvinnor i biskopsmötet högre än någonsin.

- En väljarbas med växande andel kvinnor kan bidra till en sådan utveckling, säger Lennart Lundberg.

 

Hade ingen av kandidaterna fått mer än hälften av rösterna hade det blivit en andra valomgång med de två kandidater som fick flest röster. Men nu är det alltså Ulrica Fritzson som kommer att vigas till biskop den 22 september 2024 i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Martin Modéus. 

Fakta: Ulrica Fritzson 

  • Är född 1968.
  • Prästvigdes 1996.
  • Är stiftsteolog i Skara stift. 
  • Fick flest röster, 41 procent, också i nomineringsvalet.
  • Disputerade 2017 i religionsfilosofi med skuld och försoning som fördjupning.
  • Hon forskar f.n. försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket, samt arbetar praktiskt med försoning inom kriminalvårdens verksamhet.
  • Under utfrågningen berättade hon att hon tror att hon uppfattas som en inlyssnande och inkluderande ledare som höjer rösten när det behövs.

Här kan du läsa hur de övrig kandidaterna svarade på frågorna under hearingen.

Ulrica Fritzon

Fakta: Viktiga datum

14 september: Biskop Åke lägger ner staven i Skara domkyrka

22 september: Biskopsvigning i Uppsala domkyrka

28 september: Mottagande av Skara stifts nya biskop i Skara domkyrka

Fakta: Valresultat

Ulrika Fritzon: 50,44 procent
Jan Eckerdal: 32,74 procent
Esbjörn Särdquist: 6,90 procent
Karin Enerbäck: 4,60 procent
Daniel Tisell: 3,01 procent
Stefan Hiller: 2,30 procent

 

(Preliminärt resultat: 

Ulrica Fritzson: 50,09 procent
Jan Eckerdal: 32,57 procent
Esbjörn Särdquist: 6,73 procent 
Karin Enerbäck: 4,60 procent
Daniel Tisell: 3,01 procent 
Stefan Hiller: 3,01 procent)

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Peter Nilsson
Valet är lätt! Efter 1000 år av män bara måste det bli en kvinna den här gången! I annat fall behöver man se över valsystemet.
Prelaten
Jaha, sä även Skara kommer bidra med prästbristen och neka traditionellt sinnade vigning?
Karl
Med Ulrica Fritzson som biskop går Svenska kyrkan i en mer sekteristisk riktning där tron på samkönade vigslar är det absolut viktigaste. Svenska kyrkan kommer bli mer sluten och mer exkluderande mot många kristna som fortfarande ser Svenska kyrkan som sin hemkyrka.
SG
Typ minsta möjliga marginal för vinst. Blir ingen lätt uppgift att leda ett så delat stift. Men allt ska gå i hbtq-ideologins heliga namn.
Hurra
En biskop med försoning i fokus, kan det bli bättre! Att samkönade vigslar skulle vara viktigast som nån påstod är bara trams.
Michael Nausner
Guds välsignelse till Ulrica Fritzson för sin tjänst som första kvinnliga biskop i Skara stift! Jag uppskattar hennes öppna och initierade sätt att föra samman evangeliet med samhällets stora utmaningar.
Lukas Johansson
Prelaten. Sedan 1994 antas inte de du förmodligen menar med "traditionellt sinnade" som kandidater. Med tanke på att 2/3 av de nyvigda prästerna är kvinnor så är att kvinnoprästmotståndare inte antas inget problem, snarare tvärtom. Karl. Alla kandidaterna var åtminstone ytterst tveksamma till att viga präst eller diakonkandidater som är emot samkönade vigslar. Till er båda: Svenska kyrkans ordning ser ut på ett visst sätt och det är fullt möjligt att söka sig till andra samfund om man inte är nöjd med det. Skulle dessutom vara ytterst märkligt om det gick ens halvbra för en kandidat i ett biskopsval som inte kan representera Svenska kyrkan på det sätt biskopsuppdraget innebär.
C.O.R
Undra vad EFS säger nu när ytterligare en biskop inte vill viga deras kandidater. Var är helkyrkligheten?
En glädjens dag!
Skara stift får en biskop med försoning i fokus och med en tydlig teologi! Fantastiska nyheter! Och hur ”SG” räknar kan man ju undra. Hon fick ju nästan 18% fler röster än tvåan..?
Daniel
Grattis Ulrica och Guds välsignelse!