Spermier och äggceller visas upp i kyrkan

Ulrik Kvist har skapat glaskonst tillsammans med Poul Jörgensen, som är hyttmästare på Kastlösa glashytta på Öland. Foto: Janne Lindberg

Genom befruktade äggceller i glas vill den pensionerade forskaren Ulrik Kvist berätta om sin forskning. Utställningen visas nu i Landskyrkan i Skellefteå.  

I Landskyrkan i Skellefteå, Luleå stift, pågår fram till och med den 1 oktober en glaskonstutställning. Motivet? Äggceller och spermier. 

– Det handlar om skapelsen, hur människan formas i moderlivet. Det centrala i utställningen är den befruktade äggcellen, det nya livet. En unik spermie möter ett unikt ägg och det händer något magiskt och stort där, säger den pensionerade fertilitetsforskaren Ulrik Kvist, som ligger bakom utställningen. 

Flera av glasäggen är placerade i dopfuntar, en idé som kom till Ulrik Kvist när han arbetade med församlingsinstruktionen i sin hemförsamling och skulle synliggöra dopet.  

– För att man ska ana att man är buren av livets vatten, från sin tillblivelse genom dop och liv. I fönstren hänger fiskar, symboler för Kristus. Där hänger det nya livet buret av Kristus fisk och med samma tanke, du är buren från din tillblivelse genom dop och liv. 

Vill berätta om sin forskning

Konsten är ett samarbete mellan Ulrik Kvist och hyttmästare Poul Jörgensen, som blåst glaset i sin glashytta på Öland. 

– Jag har tittat på spermier i 50 år i mikroskopet. 2015 passerade jag glashyttan och sa till hyttmästaren: “Jag vet hur de ser ut, kan vi göra dem i kristall?” Han blev alldeles hänförd och vi gjorde åtta spermier samma eftermiddag. På den vägen är det, berättar Ulrik Kvist

Ulrik Kvist långa karriär på Karolinska institutet fick också plats i utställningen. Till konsten hör texter om Ulriks Kvists forskning om den biologiska utvecklingen. Hans förhoppning är att genom att sprida sin kunskap om biologin, ökar tolerans för människors olikheter. 

Uppmärksammar Sara Lidman 100 år

– Jag hoppas att besökarna av utställningen tar med sig insikten om att alla individer är unika, unikt skapade och att de är vad de blev i moderlivet. Och att man ska ha respekt för alla, oavsett vad man har för olika läggning eller något sånt.

Utställningen i Landskyrkan görs som ett samarbete mellan Skellefteå pastorat och Sara Lidman-sällskapet, för att uppmärksamma att Sara Lidman i år skulle fyllt 100 år. Glaskonsten och forskningen har kompletterats med utdrag från Sara Lidmans texter. 

– Vi har konsten, litteraturen, vetenskapen och teologin inbakat i utställningen, i kyrkorummet just nu. Det är väldigt häftigt, säger Maria Lund, komminister i Skellefteå landsförsamling. 

Att ställa ut ägg och spermier kan uppfattas som uppseendeväckande. Är det passande motiv för en utställning i kyrkan?

– Ja. Utställningen i sig är vacker, den passar i kyrkorummet med glaset i fönstren. Och ämnet - om det är såhär Gud skapar människan, så finns inget alls problem, snarare tvärtom, att visa det i kyrkorummet, säger Maria Lund.

Ulrik Kvist är pensionerad forskare som gjort glasutställning om livet. Ett av verken är en äggcell placerad i en dopskål, för att "du är buren av livets vatten, från din tillblivelse genom dop och liv". Foto: Janne Lindberg

Fakta: Utställningen

  • Visas 20 september - 1 oktober i Landskyrkan i Skellefteå 
  • Ett samarbete mellan Skellefteå pastorat och Sara Lidman-sällskapet
  • Bakom utställningen står Ulrik Kvist. Han är docent i fysiologi, specialistläkare i klinisk kemi och klinisk genetik, överläkare och senior forskare vid ANOVA, Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset. 

Källa: Skellefteå pastorat

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Fint
Verket signalerar väl på något sätt också att livet är heligt och okränkbart redan i och med befruktningen.