Varför är Svenska kyrkans biskopar så tysta?

Veronica Pålsson, präst Svenska kyrkan i Norge

Barn på båda sidor av konflikten har blivit dödade och farit illa och varje förlorat liv är en tragedi, skriver debattören Foto: TT

Barnen i Gaza behöver mer än våra böner, de behöver att vi höjer våra röster.

Jag vill börja med att fördöma det fruktansvärda terrordådet från Hamas och uttrycka min sorg över alla civila israeler, vuxna och barn, som miste livet på ett förfärligt sätt den 7 oktober. Det är också helt oacceptabelt att hålla civila som gisslan på det sätt som nu sker.

Med det sagt kan vi konstatera att fler barn har blivit dödade i Gaza under de tre senaste veckorna än årligen i krigszoner världen över sedan 2019, enligt Rädda Barnen. Kriget fortgår och världen står på kanten till en av de värsta humanitära och av människor orsakade katastroferna i vår tid. Och det är tyst från Svenska kyrkans biskopar, med undantag av några böner och ett uttalande från ärkebiskopen.

Jag både förundras och känner en stor frustration över denna tystnad. Hur kan man inte tydligt reagera på det som sker? Hur kan man förbli tyst när antalet oskyldigt dödade stiger för var dag? Hur kan man inte använda sin röst för att försöka få ett slut på detta? I sådana här situationer behöver vi och världen starka och tydliga röster som talar för mänsklig värdighet, folkrätten och rättfärdig fred. Jag hade hoppats att Svenska kyrkans biskopar skulle vara de rösterna. Men det har de inte varit.

Man kan rada upp siffror om antalet dödade och måla upp bilder av den ohygglig nöd människorna i Gaza lever i. Men viktigast tror jag är att komma ihåg att detta handlar om människor. Det är människor som blir skadade, lemlästade och dödade. Människor som om de överlever är traumatiserade av allt de sett, hört, luktat och känt. Det är människor som förlorar sina familjer, hem och framtidsdrömmar. Människor som är mer än siffror i statistiken. Människor som precis som vi är skapade till Guds avbild. Oavsett vilken nationalitet vi har eller vilken religion vi bekänner oss till så är vi först och främst människor. Och när människor far illa, avhumaniseras och i värsta fall dödas, då bör vi reagera. Då bör vi höja rösten och påverka dem vi kan. Att förbli tyst och inte säga något, är också att säga något.

Många palestinska kristna föräldrar i Gaza ser till att snabbt döpa sina barn så att ifall de dödas, så dör de i alla fall som kristna. Barn ber till ljudet av raketattacker på söndagens gudstjänst. Samtidigt vet de att varken kyrkor, sjukhus eller någon annan form av byggnad är en säker plats i Gaza. Dopet ska vara en glädjens och livets fest. Kyrkor ska vara en trygg plats. Ändå är det så tyst från våra biskopar när detta sker mitt framför ögonen på oss alla.

Det handlar om människor och mänskligt liv och värdighet. Och jag vill påminna om det som min nära vän Sally Azar, präst i The Evangelical Lutheran Church in Jordan and the Holy Land (ELCJHL), sa: - Vi ber er inte att välja sida, det handlar inte alls om det, utan att bry sig om människors liv. Alla borde vara emot dödande.

Ja, alla borde vara emot dödande, speciellt dödande av barn. Barn på båda sidor av konflikten har blivit dödade och farit illa och varje förlorat liv är en tragedi. Och tragedin fortgår. Just nu dödas rekordmånga barn i Gaza. Och det måste få ett slut nu! Barnen i Gaza behöver mer än våra böner, de behöver att vi höjer våra röster. Den norska kyrkans biskopsmötet likväl som Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet har talat med en tydlig röst om att kriget och lidandet måste få ett slut och att civila måste skyddas. Så min fråga kvarstår, varför är det så tyst från Svenska kyrkans biskopar? Den enda gången vi ska förbli tysta är när barn sover, inte när de dödas.

Veronica Pålsson,
präst Svenska kyrkan i Norge

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Gaza

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
BGOL
Varför ska Svenska kyrkans biskopar ägna sig åt utrikespolitik? Guds folk Israel behöver alla förböner, men våra biskopar gör väl varken av eller till...?
Anonym
Skribenten skriver ”Ja alla borde vara mot dödande, speciellt dödande av barn”. För att sedan fråga ”varför är det så tyst från Svenska kyrkans biskopar?” Lite väl hårt att anklaga biskoparna för att inte känna för barn som dör kan jag tycka.
Aldrig tyst
Håller helt med skribenten! När vi som kyrka slutar säga ifrån mot orättvisor och förtryck är vi inte längre kyrka. WWJD?
Nicole
Har också funderat länge på att skriva något! Otroligt bra Veronica! Svenska kyrkan är alldeles för tyst i detta sammanhang. Kyrkan måste visa vad den står för och inte bara stå bredvid och titta på
Sofia
Kan vara hålla med och har talat om detta i minsta sammanhang. Tack för artikeln. Vi får aldrig tystna. Den som tystnat står på förtryckarens sida.
Bengt Olsson
Jag skrev till ”min” biskop om just detta. Vid den fruktansvärda attacken uttryckte hon att vi alla skulle bryta ut i ett pater noster, vilket ju självfallet är lönlöst. Hon svarade natuturligtvis inte. Hon är biskop och tyst.
Shalom
Varför är biskoparna så tysta om det judehat som nu ogenerat skriks ut på gator och torg i Sverige? Varför är biskoparna så tysta om den pogrom som terrororganisationen Hamas utförde? Om halshuggning av levande barn, om bindande av föräldrar och barn och sedan tända på den levande? Varför säger biskoparna ingenting när vi sett den värsta pogromen sedan Förintelsens mörkaste år? Vsrcfinns solidariteten och medkänslan med Guds eget folk?
Hoppet
Det är mycket som är oroväckande i världen, onekligen. Det är ett "Kairos moment" och det vore intressant och kanske angeläget med en ekumenisk process i linje med de tidigare Kairos dokumenten i både Sydafrika och Palestina, dvs att analysera och kommunicera kyrkans hållning i den tid vi lever i.
Diakon
Jag är också förvånad över biskoparnas tystnad när barn och civila mördas. Jag tycker att det är otillräckligt med böner när barn och oskyldiga dödas som det nu sker i Gaza och Israel. Jag hoppas att biskoparna tar bladet ur munnen.
Kerstin Wimmer
Tack Veronica! Ett folkmord är på väg att utvecklas i Gaza, vi måste reagera! Oskyldiga barn ska inte straffas för Hamas terrordåd. Många av mina palestinska och israeliska vänner vill ha ett stopp på kriget NU!